Hlavní postavou nejnovějšího dokumentu Pavla Štingla je dvaadevadesátiletý moravský sedlák Alois Denemark, poslední přímý pamětník aktérů atentátu na Reinharda Heydricha. Když gestapo bezprostředně po atentátu zatklo a později popravilo všechny...

Popis

Hlavní postavou nejnovějšího dokumentu Pavla Štingla je dvaadevadesátiletý moravský sedlák Alois Denemark, poslední přímý pamětník aktérů atentátu na Reinharda Heydricha. Když gestapo bezprostředně po atentátu zatklo a později popravilo všechny příbuzné i pomocníky vůdce skupiny atentátníků Jana Kubiše, jeho soused Alois Denemark jen o vlásek unikl smrti. ?Němcům odpustit dokážu, přece jen byla válka, ale co dokázal provést během komunismu Čech Čechovi, to odpustit nelze," říká Alois Denemark, který v roce 1948 odmítal zakládat jednotná zemědělská družstva, a byl proto komunisty poslán na pět let do pracovního tábora.

I když po propuštění z vězení v padesátých letech začínal úplně od nuly, dokázal rodinu uživit hospodařením na malém kousku své půdy. Poutavé vyprávění zkušeného hospodáře, který i v úctyhodném věku stále obdělává své políčko, kouří, hraje na harmoniku a rád posedí s přáteli nad sklenkou dobrého vína, doplňuje ve filmu jen minimum archivních záběrů. V intimní kameře Míry Janka tak může nerušeně zaznít Denemarkovo hluboké porozumění životu, okolní přírodě i lidské povaze.