Setina sekundy
Typ:
film
Žánr:
sportovní
Délka:
50 min
Motto:
Sport a síla přátelství
Země:
Itálie, 1981
Odehrává v prostředí závodů SP v alpském lyžování.Hlavními hrdiny jsou členové italské reprezentace -pětice nerozlučných přátel. Prožívají spolu závody, treninky, lásky i běžné dny, které si zpestřují různými žertíky.Děj začíná v době kdy se...

Popis

Odehrává v prostředí závodů SP v alpském lyžování.

Hlavními hrdiny jsou členové italské reprezentace -pětice nerozlučných přátel. Prožívají spolu závody, treninky, lásky i běžné dny, které si zpestřují různými žertíky.

Děj začíná v době kdy se Gustavo /Thoeni/ rozhodne ukončit závodní karieru, protože se považuje za veterána. Celému týmu velmi chybí. Proto se ho jeho nejlepší přítel Marco /Saverio Vallone/ snaží přesvědčit aby se ještě do týmu vrátil. O pomoc v tomto záměru prosí i Gustavovu přítelkyni Annu, /Antonella Interlengh i/, ke které má i on citový vztah. Nakonec se podaří Gustava přesvědčit a on začne opět závodit.

Začíná závodní sezona, ve které je tým poměrně úspěšný. Vše však skončí v den, kdy se konají závody v rakouském Kitzbühelu. Gustavo závod úspěšně ukončí a své přátele na startu varuje před nebezpečnými místy na trati. Startuje Marco, který na jednom z těchto úseků nezvládne lyže a následuje pád při, kterém se zraní.

Za doprovodu svých kamarádů je převezen do nemocnice a operován. Následky jsou velmi vážné, Marco má poraněnou páteř. Tuto skutečnost včetně toho, že bude odkázán na invalidní vozík se nedlouho po operaci od Gustava dozvídá. Je zoufalý a naštěstí neúspěšně se pokusí o sebevraždu. I po Marcově návratu domů se ho tým snaží ho psychicky povzbudit, jak svou přítomností, tak úspěchy při závodech. Ne vždy se jim to daří, při závodech se začínají bát úrazu. Marco to cítí a klade si to za vinu.

Před další závodní sezonou se tým znovu stmelí a pod Gustavovým vedením začíná trénovat. Stále se jim však nedaří podle jejich představ...
Ve snaze pomoci, se Anně intrikou, podaří vyřadit konkurenci a Italové jsou z další části sezony diskvallifikováni. To Marcovi na náladě nepřidá, dokonce se z kamarády pohádá. Gustavo se proto rozhodne, že pro jeho uzdravení udělá cokoli a začne znovu sám trénovat, aby se mohl zúčastnit závodu v Kitzbühelu.

Pár dní před závody se snaží Marca přesvědčit, aby do Kitzbühelu odjel také, což Marco zpočátku odmítá. Nakonec s kamarády a Annou odjíždí. Gustavo startuje s vysokým číslem a tudíž s nevýhodou, že trat není tak kvalitní. Jede však výborně, na mezičasech má špičkové časy. Všichni jeho výkon z úžasem sledují. Včetně Marca, který se postaví a Gustavovi, který je nakonec druhý o onu setinu sekundy gratuluje.