Servírek je na světě podstatně více než číšníků. Proč je tato profese tak feminizovaná? Proč chtějí řidiči kamionů na dálkových trasách, aby je obsluhovaly ženy? Proč naopak v luxusních restauracích pracují častěji číšníci? Proč mají Japonci...

Popis

Servírek je na světě podstatně více než číšníků. Proč je tato profese tak feminizovaná? Proč chtějí řidiči kamionů na dálkových trasách, aby je obsluhovaly ženy? Proč naopak v luxusních restauracích pracují častěji číšníci? Proč mají Japonci rádi, když s nimi servírky hrají hru na pány a služky? A proč některé servírky pracují v restauracích, kde chodí nahoře bez? Režisérka Maya Gallus natáčela v několika restauracích a barech ve čtyřech zemích. Ukazuje tak širší spektrum zařízení, v nichž je možné pozorovat genderovanost této profese.

Na kameru vypovídá majitelka amerického grilu či jediné dvě zaměstnankyně prestižní francouzské restaurace, prostřednictvím filmu se ocitáme v kanadském baru se servírkami-modelkami, v erotických barech a v japonských podnicích se setkáme se „služtičkami" v růžových zástěrkách. Dokument tak na neotřelém tématu ukazuje, jakým způsobem společnost vyděluje muže a ženy, jaké role jim určuje a jak se toto rozdělení odráží ve vnímání genderových stereotypů a v genderovanosti trhu práce.