Sbohem, Sabato
Typ:
film
Žánr:
western
Délka:
104 min
Země:
Španělsko/Itálie, 1971
Snímek Sbohem, Sabato je v této spaghetti-westernové sérii spíše neobvyklým dílem. Pokračuje sice v příběhu Sabaty zápletkou, která do velké míry kopíruje klíčové prvky prvního filmu, ať už jde o klidného a záhadného pistolníka, kaskadérské...

Popis

Snímek Sbohem, Sabato je v této spaghetti-westernové sérii spíše neobvyklým dílem. Pokračuje sice v příběhu Sabaty zápletkou, která do velké míry kopíruje klíčové prvky prvního filmu, ať už jde o klidného a záhadného pistolníka, kaskadérské kousky, nezvyklé zbraně či nebezpečí zrady, je ale zároveň i velmi odlišný. Roli Sabaty v něm totiž ztvárnil nový herec, který do filmu vnesl mocnou sílu své charismatické osobnosti - Yul Brynner. Ten dokáže být stejně řízný jako jeho předchůdce Lee Van Cleef, ale své roli dává navíc intenzitu a mírně zlověstný podtón, což filmu ještě přidává na napětí. To pak vhodně doplňuje známé prvky z prvního filmu a výsledkem je opět velkorysá porce filmové zábavy. Tentokrát má Sabata spolu s americkým podvodníkem a mexickým banditou za cíl ukrást zlato císaře Maxmiliána a věnovat kořist pro dobro mexické revoluce. Za zmínku stojí právě komediální role Pedra Sancheze jako bandity-revolucionáře a také vzrušující finále se spoustou krkolomných kaskadérských kousků a štěkajících zbraní. Kramerova režie je opět stylová, s lehkým nadhledem a neomylným smyslem pro kompozici.

Film Sbohem, Sabato sice asi nebude první volbou pro diváka neznalého spaghetti westernu, ale rozhodně si jej užijí zkušení fanoušci tohoto žánru.