Salla - Ticho na prodej
Typ:
film
Žánr:
dokumentární
Délka:
70 min
Země:
Finsko, 2010
Salla je dokumentární film režiséra Markku Tuurna o malém upadajícím městečku v Laponsku a o lidech, kteří se těžce snaží vydělat si na živobytí. Snímek vypráví filmař, který divákovi podává jak některé základní informace o situaci, tak o svém...

Popis

Salla je dokumentární film režiséra Markku Tuurna o malém upadajícím městečku v Laponsku a o lidech, kteří se těžce snaží vydělat si na živobytí. Snímek vypráví filmař, který divákovi podává jak některé základní informace o situaci, tak o svém osobním názoru. Subjektivní perspektiva námětu je dosažena jak zapojením jednotlivých postav, jako je například Jyrki, vypravěčův bratranec, nebo Kari, starosta městečka.

Podle vypravěče Jyrki už od útlého dětství věděl, co chce dělat, až vyroste – chtěl být obchodníkem. Tím se také nakonec stal, ale jeho obchod zkrachoval kvůli nedostatku zákazníků poté, co se lidé začali ze Sally stěhovat v důsledku nezaměstnanosti. Ekonomická krize 90. let způsobila nezaměstnanost a alkoholismus v celém Finsku, ale hlavně v Salle, kde byla nejvyšší počet nezaměstnaných ve Finsku. Starosta se snaží postavit město na nohy pomocí turismu, což se ale ukazuje být spíše problematické kvůli byrokracii.

Lidskou stránku této složité situace nám ukazuje mezi jinými i chovatel sobů, který pracoval jako Santa Claus pro zahraniční turisty, kteří přijížděli o Vánocích, dokud přijížděli. Film se tedy zaměřuje na odrážení různých způsobů, jak se lidé snaží uživit v malém městě na severu uprostřed divočiny a čelí pravidlům moderní konzumní společnosti a vrhá světlo jak na jejich úspěchy, tak neúspěchy.