Sabrina
Typ:
film
Žánr:
komedie, romantický
Délka:
127 min
Země:
USA/Německo, 1995
Sabrina je americký romantický komediální film z roku 1995 režiséra Sydney Pollacka s Julií Ormondovou a Harissonem Fordem v hlavní roli. Film byl natočen podle stejnojmenné romantické divadelní hry Sabrina Fair Samuela A. Taylora z roku 1953....

Popis

Sabrina je americký romantický komediální film z roku 1995 režiséra Sydney Pollacka s Julií Ormondovou a Harissonem Fordem v hlavní roli. Film byl natočen podle stejnojmenné romantické divadelní hry Sabrina Fair Samuela A. Taylora z roku 1953. Jde o remake původního filmu Sabrina z roku 1954 režiséra Billyho Wildera.

Sabrina Fairchildová (Julia Ormondová) je dcera řidiče v bohaté podnikatelské rodině Larrabeeových. Sní svůj sen chudé dívky, pozoruje život ve velkém domě, stýká se od malička s oběma syny Larrabeeových, s mladším Davidem i starším Linusem (Harrison Ford). Je tajně zamilovaná do mladšího syna Davida. David žije jako playboy, utrácí peníze, má mnoho děvčat, byl již jednou ženat, o chod rodinných firem se nezajímá. Starší bratr Linus je jeho přímým opakem, upjatý, spořádaný, pracovitý a svědomitý podnikatel je faktickou hlavou celého rodinného koncernu. Sabrina před svojí nešťastnou, neperspektivní a neopětovanou láskou uteče do Paříže, kde pracuje jako fotografka v tamní reklamní agentuře. Zde se spřátelí s několika Francouzi, kteří jí pomohou změnit její image a vážit si a užívat života. David Larrabee se pod rodinným nátlakem z obchodních důvodů zasnoubí s dcerkou z bohaté podnikatelské rodiny Tysonových Elizabeth Tysonovou. Po dvou letech se Sabrina vrací do rodného domu.

Hned při svém příjezdu se náhodně setkává s Davidem Larrabee, který ji veze autem domů, ale Sabrina se změnila natolik, že ji nepoznává. Nicméně okamžitě se jí začne dvořit a pozve ji na rodinnou párty, kde jí dává přednost před svojí snoubenkou. To se nelíbí celé rodině, zejména bratru Linusovi a jeho matce. Linus proto zahájí "záchrannou" akci. Nechává Davida sednout na šampusové skleničky, které má na párty v zadní kapse kalhot a jeho poraněním zabránit jeho dalšímu styku se Sabrinou. Úlohu svého mladšího bratra Davida, do kterého je Sabrina nadále zamilovaná, přebírá sám. Hodlá Sabrinu svést a poté opět odklidit zpět do Paříže tak, aby nebránila Davidově plánovanému sňatku s Elizabeth Tysonovou. Nicméně celá akce se mu vymkne z ruky, stane se to, co on sám neplánoval, do krásné a mladé Sabriny se zamiluje. Film končí happyendem v Paříži, kam se Linus za Sabrinou vydá letadlem Concorde.