Rytmus svobody
Typ:
film
Žánr:
hudební, dokumentární
Délka:
75 min
Země:
Polsko, 2010
V dobách komunismu, kdy bylo vše pod kontrolou, se stala hudba silným fenoménem. Obzvlášť rock byl v komunistickém bloku symbolem svobody, spojoval se s opozicí a alternativním životním postojem tváří v tvář totalitě. Železná opona rockovou hudbu...

Popis

V dobách komunismu, kdy bylo vše pod kontrolou, se stala hudba silným fenoménem. Obzvlášť rock byl v komunistickém bloku symbolem svobody, spojoval se s opozicí a alternativním životním postojem tváří v tvář totalitě. Železná opona rockovou hudbu nezastavila a díky ní mohli mladí lidé cítit svůj svobodný prostor. Písně bořily stereotypy a vytvářely pouto mezi lidmi.

Příběh rockové hudby v Polsku vypráví britský novinář a spisovatel Chris Salewitz od prvního protestsongu Czesława Niemena přes proces s polskými hippies, nástup punkové revolty až k Solidaritě. Centrem rockové hudby se stal festival v Jarocině, největší ve východní Evropě, kam se sjíždělo až dvacet tisíc fanoušků nezávislé kultury – ve filmu se objeví unikátní archivní záběry a písně skupin jako Tilt, Brygada Kryzys, T. Love, Maanam, Kult, Republika, Lady Pank, Izrael, 1984, Siekiera či Dezerter.