Roztržitý profesor
Typ:
film
Žánr:
komedie, rodinný, fantasy
Délka:
92 min
Motto:
Vysokoškolský profesor vymýšlí antigravitační látky.
Země:
USA, 1961
Společnost Walta Disneyho je pokládána především za kolébku animace a nahraných přírodních dokumentů, ale od 50. let svoji pozornost ve stejné míře věnuje i hranému filmu. Vedle prestižních adaptací klasických předloh (Ostrov pokladů, 20 000 mil...

Popis

Společnost Walta Disneyho je pokládána především za kolébku animace a nahraných přírodních dokumentů, ale od 50. let svoji pozornost ve stejné míře věnuje i hranému filmu. Vedle prestižních adaptací klasických předloh (Ostrov pokladů, 20 000 mil pod mořem, Švýcarský Robinson) v její produkci vznikaly dobrodružné historické snímky (Příběh Robina Hooda a jeho družiny, Meč a růže), natáčené většinou v Anglii, a později také komedie ze současnosti, zaměřené na co nejširší rodinné publikum.

K takovým patří veselohra Roztržitý profesor (1961), v níž titulní hrdina, zaneprázdněný vynalézáním ve své chemické laboratoři, už potřetí prošvihne vlastní svatbu. Tentokrát ovšem nechtěný výsledek jeho bádání stojí za to. Podaří se mu vyrobit lumu (létající gumu), plastelíně podobnou substanci, která generuje vlastní energii a tím překonává zákony gravitace. Profesor Brainard nakonec zabrání bezohlednému byznysmenovi ve zneužití vynálezu, na čtvrtý pokus dostane pod čepec svou trpělivou snoubenku a lumu nabídne (za přiměřenou sumu) k využití vládě Spojených států.

Film byl natočen podle povídky Samuela W. Taylora A Situation of Gravity (Závažná situace nebo také Stav tíže). Titulní roli vytvořil Fred MacMurray, známý např. jako pan Sheldrake z Wilderova Bytu, který byl za svůj pozoruhodný komický výkon nominován na Zlatý glóbus. Postavu věčné snoubenky Betsy ztělesnila Nancy Olsonová (scenáristka Betty ve Wilderově Sunset Blvd.) a zlotřilého pracháče Alonza Hawka hrál častý představitel padouchů Keenan Wynn (mj. zpátečnický senátor v Coppolově muzikálu Divotvorný hrnec). Režisér anglického původu Robert Stevenson pracoval pro Disneyovo studio dlouhá léta a nejvíc se proslavil jako tvůrce Mary Poppins. Snímek Roztržitý profesor měl v době vzniku velký divácký úspěch a získal tři nominace na Oscara. V roce 1963 vzniklo málo zdařilé pokračování Son of Flubber (Syn lumy). Po mnoha letech byl natočen remake, uvedený u nás pod originálním názvem Flubber (1997), v němž hlavní roli vytvořil Robin Williams.