Sovětský celovečerní barevný umělecký film natočený podle povídky A.P. Čechova. Manželka lékaře Dymova Olga Ivanovna se ráda stýká se slavnými lidmi, kteří nějak vynikli v uměleckém světě; sama také zpívá i maluje i hraje divadlo a její slavní...

Popis

Sovětský celovečerní barevný umělecký film natočený podle povídky A.P. Čechova. Manželka lékaře Dymova Olga Ivanovna se ráda stýká se slavnými lidmi, kteří nějak vynikli v uměleckém světě; sama také zpívá i maluje i hraje divadlo a její slavní přátelé jí pochlebují, že to nedělá špatně. Ve srovnáni s těmito slavnými lidmi připadá Olze Ivanovně její manžel bezvýznamný, příliš prostý. Z touhy po originalitě se zamiluje do malíře Rjabovského, prožije s ním a jeho společnosti několik týdnů na Volze, dokud se mu neomrzí.

Mezitím Dymov neúnavně pracuje v nemocnicích, po nocích překládá, aby materiálně zabezpečil ženino štěstí. Olga Ivanovna nemá ani tušení, co vypětí to Dymova stojí, aby opatřil peníze pro její rozmarný život: pro ni je jen prostým člověkem. Rjabovskij nakonec Olgu Ivanovnu opustí. Dymov se nakazí v nemocnici záškrtem a nákaze podlehne. Až pozdě si Olga Ivanovna uvědomuje, jakým velkým, čestným a spravedlivým člověkem byl její manžel, že to byl člověk svým způsobem, stejně velký jako její slavní známí.