Okupační milostné drama, jež je adaptací stejnojmenné novely J. Otčenáška, se odehrává v době heydrichiády. Gymnazista Pavel ukryje ve své půdní světničce mladičkou Židovku Hanku, která se schovávala před transportem. Během krátké doby vznikne...

Popis

Okupační milostné drama, jež je adaptací stejnojmenné novely J. Otčenáška, se odehrává v době heydrichiády. Gymnazista Pavel ukryje ve své půdní světničce mladičkou Židovku Hanku, která se schovávala před transportem. Během krátké doby vznikne mezi mladými lidmi vztah, jenž přerůstá v hlubokou první lásku. Krutost doby a především zbabělost sousedky kolaborantky Kubiasové, ale i egoismus Pavlovy matky vedou k tomu, že Hanka opustí dům, a, to právě ve chvíli, kdy okupanti zahajují v ulici velkou razii.

Nešťastný mladík slyší jen výstřely. - Citlivě natočený milostný příběh, působivě evokující atmosféru doby a načrtávající jednotlivé lidské charaktery, patří do Zlatého fondu čs. kinematografie. Z mnoha cen, jež získal, uvádíme Zlatou mušli a Cenu za režii na VIII. MFF v San Sebastianu a Cenu za scénář na IV. MFF v San Francisku.