Rodinny Film
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
95 min
Země:
Česká Republika/Francie/Německo/Slovensko/Slovinsko, 2015
Jak se vypořádají s nečekanou svobodou dva teenageři, jejichž rodiče se vydali na plavbu jachtou po oceánu? Co udělá odloučení s dosud perfektně fungující rodinou? A co když do tohoto rodinného „testu“ vstoupí další, nečekaně dramatická událost?...

Popis

Jak se vypořádají s nečekanou svobodou dva teenageři, jejichž rodiče se vydali na plavbu jachtou po oceánu? Co udělá odloučení s dosud perfektně fungující rodinou? A co když do tohoto rodinného „testu“ vstoupí další, nečekaně dramatická událost? Na tyto otázky hledá odpovědi ve svém druhém celovečerním filmu talentovaný režisér Olmo Omerzu. V samém závěru roku míří do kin český film, který je mimořádný už jen tím, jakou cestu zvolil. Ještě než se vydal do distribuce, úspěšně obkroužil několik prestižních zahraničních festivalů. Velký ohlas vzbudil na festivalu ve španělském San Sebastianu, z Tokia si dokonce přivezl Hlavní cenu za umělecký přínos (mimochodem, posledním českým filmem, který se na tomto festivalu uváděl, byl Kolja).

„Rodinný film je podle mě existenciální dobrodružný příběh. To pravé dobrodružství přitom paradoxně nezažívají rodiče při plavbě po moři, ale jejich děti mezi čtyřmi stěnami pražského bytu. Myslím si, že k tomu abyste zažili něco výjimečného nebo vyřešili své problémy, není potřeba cestovat nikam daleko,“ říká o svém filmu režisér Omerzu.

Skrývá se v tom silná dávka ironie, které si všímá velmi pozitivní recenze v asi nejprestižnějším filmovém magazínu Variety. „Publikum, které si libuje v ironii, si tuhle elegantní a překvapivou kombinaci černé komedie a silného dramatu náramně užije,“ píše se v recenzi časopisu Variety.