Rodina je základ státu režiséra Roberta Sedláčka (Muži v říji, Největší z Čechů) je rodinným dramatem o partnerském soužití v dravém kapitalismu. Libor, donedávna vysoce postavený bankovní úředník, se chytil do pasti peněžních machinací a hrozí...

Popis

Rodina je základ státu režiséra Roberta Sedláčka (Muži v říji, Největší z Čechů) je rodinným dramatem o partnerském soužití v dravém kapitalismu. Libor, donedávna vysoce postavený bankovní úředník, se chytil do pasti peněžních machinací a hrozí mu vězení. Zbývá mu pouhý jeden den na zásadní rozhodnutí: nést zodpovědnost, nebo před ní utéci? A tak se vydává s manželkou a dvěma malými dětmi na hodně netradiční útěk moravskou krajinou. Prchání před spravedlností se stane cestou plnou hledání ztracených vztahů nejen mezi „uprchlíky“, ale také s jejich spolužáky z vysoké školy, které náhodou potkávají a kteří žijí své „obyčejné“ životy v okresním městě. Igor Chmela a Eva Vrbková v hlavních rolích rozehrávají herecký koncert v netradiční road-movie, která v příběhu jedné rodiny ukazuje aktuální obraz naší společnosti. Rodina je základ státu vstoupí do našich kin 13. 10. 2011.

Scénárista a režisér Robert Sedláček se zapsal do povědomí filmových diváků ceněnými snímky jako Pravidla lži (2006), Muži v říji (2009) nebo filmem o českých rekordmanech Největší z Čechů (2010). Rodina je základ státu vypráví o vlastnosti, kterou v sobě všichni nosíme – přirozené tendenci hromadit a stále snadněji přistupovat na kompromisy a „takové ty malé, nenápadné, každodenní podvůdky,“ jak dodává Sedláček.