Film s podtitulem Katapult obyčejné legendy je situačním portrétem Oldy Říhy, šéfa rockové skupiny Katapult. Režisér Jan Gogola ml. natáčel od zimy 2009 do jara 2010 neboli od pohřbu baskytaristy a celoživotního Říhova přítele Jiřího „Dědka”...

Popis

Film s podtitulem Katapult obyčejné legendy je situačním portrétem Oldy Říhy, šéfa rockové skupiny Katapult. Režisér Jan Gogola ml. natáčel od zimy 2009 do jara 2010 neboli od pohřbu baskytaristy a celoživotního Říhova přítele Jiřího „Dědka” Šindeláře do vyprodaného koncertu v rámci turné Radosti života, který se konal v kostele v Horní Brusnici a kam na nový Katapult přišlo přes 1000 diváků. Smrt a znovuzrození kapely prožijeme také při jejím vstupu do hudební síně slávy nebo při návštěvě vesnického muzea Katapultu v kulturním domě, jehož prostory se jmenují například Hobluj Dědku, Smutná nevěsta, Lesní manekýn nebo třeba Někdy příště... Rock života Oldy Řihy pokračuje v intimní Ladovské atmosféře šumavské chalupy, při nervním squashovém zápase či koncertě anebo třeba ve chvílích únavy v šatně či ve sprše.

Film o člověku, který se díky či navzdory svojí obyčejnosti stal legendou a který chce život vnímat černobíle, aby zůstal sám sebou ve světě, v němž je všechno možné. Film není hudebním dokumentem, ale setkáním s výraznou osobnosti, která si žije svůj život. Jednotlivé otevřené situace mají často vyhrocený charakter a vybízí k otázce, zda Říha zpívá to, co žije a žije to, co zpívá. Jestli se mu to na pódiu i mimo něj daří, budou moci diváci posoudit v létě 2011 na HBO.