Roboti
Typ:
film
Žánr:
komedie, sci-fi, animovaný
Délka:
91 min
Motto:
Z Doby ledové do doby plechové
Země:
USA, 2005
Úspěšný režisér Chris Wedge, autor oscarového krátkého snímku BUNNY a celosvětově úspěšného filmu DOBA LEDOVÁ, uplatnil nyní své novátorské kouzlení ve filmu ROBOTI a povznesl počítačovou animaci na novou úroveň. Roboti jsou vymyšleni doslova do...

Popis

Úspěšný režisér Chris Wedge, autor oscarového krátkého snímku BUNNY a celosvětově úspěšného filmu DOBA LEDOVÁ, uplatnil nyní své novátorské kouzlení ve filmu ROBOTI a povznesl počítačovou animaci na novou úroveň. Roboti jsou vymyšleni doslova do posledního šroubku - odehrávají se v kouzelném mechanickém světě bytostí s umělou inteligencí.

Určitě si je zamilujete: Robot Rodney Copperbottom, mladý geniální vynálezce, sní o tom, že svými vynálezy zlepší život robotí populace. Po své plechové uši se zamiluje do Cappy, krásné, odvážné a chytré robotky. Také se ale pustí do křížku s robotickým superzáporákem Ratchetem. Velkým vzorem Rodneymu je mistr vynálezce Bigweld. Do děje zasahuje i skupina robotických budižkničemů, přezdívaných Rusties, které vedou sourozenci Fender a Piper. Rodney se s Fenderem velmi snadno spřátelí, protože robot, kterému vždy v tom nejnevhodnějším okamžiku upadnou hlava, ruce a nohy, společnost schopného mechanika určitě ocení. Piper, Fenderova rozjívená mladší sestra, každého překvapí svou odhodlaností.

Roboti se ocitají ve víru humoru, kterému nescházejí cit a srdce. Ač jsou to umělé bytosti stvořené z kovu, dokážou být skvělými "lidmi".

Jak by vypadal svět obydlený výhradně roboty? Na jakých principech by fungoval? Jak by se jeho obyvatelé chovali?

To byly jen některé z otázek, které si režisér Chris Wedge a proslulý spisovatel a ilustrátor William Joyce položili, když se poprvé sešli, aby si popovídali o projektu. Joyce a Wedge si okamžitě rozuměli. Začaly se rodit nápady, které také odpovídaly na výše zmíněné otázky. Oba tvůrce nejvíc motivovala nutnost vymyslet do posledního detailu úplně nový svět. "Jednou jsem svému příteli řekl, že nejšťastnější bych byl, kdybych mohl navrhnout podobu celého světa. A Roboti mi tenhle velmi nereálný sen splnili," říká William Joyce.