Nic k proclení
Typ:
film
Žánr:
komedie
Délka:
108 min
Motto:
Francouzi a Belgičané – co mají společného kromě hranice?
Země:
Francie, 2011
První leden 1993. Ne všichni vítají zrušení hraničních kontrol mezi Belgií a Francií. Zvláště celníci, nejenže přijdou o práci, ale tím, že nebudou moci do poslední kapky krve hájit francouzskou či belgickou zem, jako by ztráceli smysl života....

Popis

První leden 1993. Ne všichni vítají zrušení hraničních kontrol mezi Belgií a Francií. Zvláště celníci, nejenže přijdou o práci, ale tím, že nebudou moci do poslední kapky krve hájit francouzskou či belgickou zem, jako by ztráceli smysl života. Avšak bez dozoru se neobejde žádná hranice ani v době nejtužšího míru. A proto je vytvořená společná mezinárodní belgicko-francouzská hlídka. Navzdory svému nepřekonatelnému odporu, usedají oba věční rivalové do poněkud obstarožního auta, protože ani jedna země nemá peníze na společné vybavení.

Autorem, režisérem a hvězdou této komedie je tvůrce veleúspěšného filmu Vítejte u Ch'tisů Dany Boon. Za partnera si vybral excelentního slavného belgického komika Benoita Poelvoordea.

Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o lokální problém, ve smyslu francouzský vs. belgický naturel a jejich historie, ale situace i humor jsou naprosto univerzální.