Renoir
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
101 min
Motto:
Do života velkého malíře Renoira a jeho syna Jeana nečekaně vstoupí nekonvenční mladá a krásná žena.
Země:
Francie, 2012
Film Renoir je založený na skutečném příběhu stárnoucího impresionistického malíře Augustea Renoira a začínajícího filmaře Jeana Renoira. Snímek je vyprávěn nádhernými obrazy, ponořenými do zlaté barvy a vyvolávajícími atmosféru samotné Renoirovy...

Popis

Film Renoir je založený na skutečném příběhu stárnoucího impresionistického malíře Augustea Renoira a začínajícího filmaře Jeana Renoira. Snímek je vyprávěn nádhernými obrazy, ponořenými do zlaté barvy a vyvolávajícími atmosféru samotné Renoirovy malířské tvorby.

Píše se rok 1915 a malíř Auguste Renoir i jeho syn Jean jsou poznamenáni smrtí ženy i matky zároveň. Jejich životy však změní mladá kráska s ohnivými vlasy, která jim dodá ztracenou energii a uměleckou inspiraci. Stane se posledním modelem otce Renoira, kterému zároveň navrátí ztracenou mladost, a v psychicky nestálém Jeanovi svou divokostí i nezkrotným duchem vzbudí nečekané touhy i vášeň k filmovému umění.

Snímek Gillese Bourdose byl uveden na MFF v Cannes 2012 v sekci Un Certain Regard, kde soutěžil s ostatními filmy o nejoriginálnější výpověď a výrazovou poetiku.