Tento snímek nabízí drsný pohled na život drogově závislých v malém vzdáleném městě Rovaniemi v Laponsku. V úvodu dokumentarista vysvětluje, že v době, kdy dokument vznikal, užívali jeho přátelé i on sám drogy denně. Protagonista Jani užívá...

Popis

Tento snímek nabízí drsný pohled na život drogově závislých v malém vzdáleném městě Rovaniemi v Laponsku. V úvodu dokumentarista vysvětluje, že v době, kdy dokument vznikal, užívali jeho přátelé i on sám drogy denně. Protagonista Jani užívá především Subutex, což je opiát původně určený k léčbě závislosti na opiátech. V dokumentu je Janimu něco málo přes 20 let a drogy užívá od svých čtrnácti.

Díky skutečnosti, že je autor filmu jeden z nich, dostává se k protagonistům velmi blízko a podává nám tak autentický obrázek svého života a drogové závislosti. Vedle scén, kdy si protagonista přímo před kamerou vpichuje drogu do žíly, zobrazuje snímek i například krádeže. Janiho hlavním cílem je dostat se ze svého malého rodného města a nakonec se mu podaří ukrást tolik peněz, aby mohl se svým kamarádem vyrazit na cestu a uniknout do střední a jižní Evropy.

Jak můžeme ve filmu také sledovat, kromě toho, že prožívá nejlepší chvíle svého života, zároveň stále více užívá drogy a dostává se tak neustále více mimo kontrolu. Chvílemi mluví protagonista o svých snech, které ale na mladého muže nejsou nijak zvláštní; mít malý domek, možná ženu a pozemek. V závěru však prohlašuje, že člověk v jeho snech asi nebude on sám, ale někdo jiný.