Poslední den
Typ:
epizoda
Žánr:
komedie, sci-fi
Délka:
28 min
Země:
Velká Británie, 1989
Poslední den (anglicky The Last Day) je šestá epizoda třetí série (a celkově osmnáctá v rámci seriálu) britského sci-fi sitcomu Červený trpaslík. Poprvé byla odvysílána 19. prosince 1989 na kanálu BBC2. Epizoda Poslední den nahradila původně...

Popis

Poslední den (anglicky The Last Day) je šestá epizoda třetí série (a celkově osmnáctá v rámci seriálu) britského sci-fi sitcomu Červený trpaslík. Poprvé byla odvysílána 19. prosince 1989 na kanálu BBC2. Epizoda Poslední den nahradila původně zamýšlenou úvodní epizodu třetí série "Taťka". Epizoda měla pojednávat o Listerově těhotenství a měla být zakončena reprízou závěrečné scény s dvojčaty z "Ozvěn budoucnosti". Nakonec se scenáristi Grant a Naylor rozhodli tento scénář nerealizovat.

Námět
Na Trpaslíka přijde videozpráva, že Krytonova životnost již skončila a android se musí vypnout. Posádka mu uspořádá párty na rozloučenou, jenže po ní se Krytonovi ještě nechce skončit. Problém nastane ve chvíli, kdy na lodi přistane android Hudzen 10, Krytonův nástupce.

Děj epizody
Lister sleduje v televizi ženský box nahoře bez, když mu Kryton přiveze snídani a přitom ho informuje, že přiletěl poštovní modul. Byla v něm pouze jediná věc, zpráva pro Krytonova nájemce, že robot série Kryton 3 je nyní již na konci svého života, je pomalý, hloupý, má těžkopádný design a do 24 hodin bude automaticky aktivován jeho zkratovací čip. Kryton teď musí uspořádat své věci, rozebrat své tělo a úhledně se zabalit do bedny, v níž byl firmou dodán. Zpráva se zastaví. S tím se ovšem Lister nehodlá smířit a pokusí se androida přesvědčit, aby se nevypínal, ale Kryton už se těší na křemíkové nebe. Jak sám prohlásí: "jde o elektronický posmrtný život! Je to shromaždiště duší všech elektrických přístrojů. Robotů, kalkulaček, toastovačů, fénů na vlasy, je to místo posledního odpočinku." A když se ho Lister zeptá, jestli je to samé lidské nebe, dodá: "Lidské nebe? Co Vás nemá. Lidé nepřijdou do nebe! Ne. To si jenom, jenom někdo vymyslel, abyste se všichni nezbláznili!" Lister si tedy promluví s Rimmerem a rozhodne se pro Krytona uspořádat prima mejdan. V důstojnickém klubu se sejde celá posádka Trpaslíka včetně Holly. Kryton dostane dárky, od Holly náhradní čip, od Rimmera hleny generála George S. Pattona v lahvičce, od Kocoura jednu z jeho náušnic a od Listera rande s robotickou Marilyn Monroe, kterou předtím sestavil. Začne se pít a mnohem později si začnou vyprávět zážitky s alkoholem, a nakonec si všichni začnou dělat legraci z Listera kvůli jeho původu. Ráno, když všichni ještě spí, se spustí druhá polovina zprávy: na Trpaslíka má dorazit Krytonův nástupce Hudzen 10, který je silnější a ve všech směrech výkonnější. Kryton se sice probudí s kocovinou, ale předchozí noc ho nadchla a už se mu nechce zemřít. Teprve teď posádce prozradí, že jeho konec má nastat v důsledku příletu jeho nástupce.

Celá posádka čeká v přistávací hale a Kocour s Listerem jsou ozbrojení bazukoidy, aby novému androidovi vysvětlili, že zde není vítán. Hudzen 10 ovšem měří přes dva metry a na hrozby nereaguje, protože byl tři miliony let ve vesmíru sám a opotřeboval se mu čip normality. Hravě se zbaví Kocoura a Listera, Rimmer uteče a Krytona se chystá se zničit se slovy "nashle v křemíkovém nebi!" Kryton se chytí poslední naděje a přesvědčí ho, že žádné křemíkové nebe neexistuje, což vede k metafyzické rozpolcenosti robota, přetížení a zkratu Hudzena 10. Když se pak Lister Krytona zeptá, proč se také nepřetížil, android dodá, že dobře věděl, že lže. Protože "kam by přišly všechny kalkulačky?"