Kryton
Typ:
epizoda
Žánr:
komedie, sci-fi
Délka:
28 min
Země:
Velká Británie, 1988
Kryton (anglicky Kryten) je první epizoda druhé série (a celkově sedmá) britského kultovního scifi seriálu Červený trpaslík. Poprvé byla vysílána na kanálu BBC2 6. září 1988. V této epizodě se poprvé objevuje postava androida Krytona, jenž se od...

Popis

Kryton (anglicky Kryten) je první epizoda druhé série (a celkově sedmá) britského kultovního scifi seriálu Červený trpaslík. Poprvé byla vysílána na kanálu BBC2 6. září 1988. V této epizodě se poprvé objevuje postava androida Krytona, jenž se od třetí série stává jednou z hlavních postav seriálu.
Děj epizody
David Lister leští svou vesmírnou motorku a Rimmer se učí esperanto. Dave se diví, že Rimmer není po 8 letech učení schopen si zapamatovat byť jedinou větu. Aniž by se snažil, sám už se esperanto naučil během Rimmerovy výuky.

Vyruší je Holly, jenž obdržel volání o pomoc z havarované lodi Nova 5. Kryton, android z Novy 5, jim sdělí, že všichni důstojníci jsou mrtví a přežily jen tři důstojnice, které jsou zraněné avšak stabilizované. Kryton zašle na Červeného trpaslíka osobní údaje důstojnic včetně jejich fotografií. Lister, Rimmer i Kocour jsou velice vzrušeni představou, že se po třech milionech let v pustém vesmíru setkají se ženami - navíc velice pohlednými. Když však dorazí na Novu 5, objeví jen tři kostry, o něž Kryton pečuje v domnění, že jsou stále živé. Přesvědčí Krytona, aby letěl s nimi, ten však není schopen žít bez toho, aby někomu sloužil. Rimmer jej v tom utvrzuje a sepíše pro něj dlouhý seznam různých úkolů. Kryton kmitá. Naopak Lister se Krytona snaží přesvědčit, že nemusí stále jen někomu sloužit a může také někdy udělat něco sám pro sebe.

Když Kryton maluje slavnostní portrét Arnolda Rimmera v admirálské uniformě, Lister už je jeho servilitou dokonale znechucen. Vše se změní, když Kryton Rimmera zesměšní tím, že ho na malbě vyobrazil sedícího na záchodě a vykonávajícího velkou potřebu. Po této vzpouře mu ještě vynadá do magorů, požádá Listera, aby mu půjčil svou kosmickou motorku, na níž pak odletí vstříc vesmíru.