Rapa Nui - střed světa
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, akční, historický, drama, romantický
Délka:
107 min
Země:
USA, 1994
Na Velikonoční neděli, 5. 4. 1722, holandští mořeplavci objevili nejodlehlejší místo na Zemi, nejzápadnější ostrovy z Polynéského souostroví, který nazvali Velikonoční. Žil zde kmen primitivních kanibalů, nazývajících svůj domov Rapa Nui (Střed...

Popis

Na Velikonoční neděli, 5. 4. 1722, holandští mořeplavci objevili nejodlehlejší místo na Zemi, nejzápadnější ostrovy z Polynéského souostroví, který nazvali Velikonoční. Žil zde kmen primitivních kanibalů, nazývajících svůj domov Rapa Nui (Střed světa) a domnívajících se, že jsou jedinými obyvateli světa. Obrovské kamenné sochy moai svědčily o tom, že na ostrově byla kdysi jedinečná civilizace. Velikonoční ostrov se zvolna stával středem zájmu archeologů. Vedle soch, jež nemají nikde na světě obdoby, tu byly nalezeny i další pozůstatky staré kultury (např. dosud nerozluštěné piktografické záznamy na destičkách rongo-rongo).

Výzkumy na Velikonočním ostrově zpopularizoval norský badatel Thor Heyerdahl, který se mj. snažil zrekonstruovat způsob vzniku a dopravy moai. Možnosti vztyčení sochy moai zkoumal i český inženýr Pavel Pavel.

Tvůrci filmu Rapa Nui - střed světa natočili na základě vědeckých poznatků dobrodružný příběh, využívající známých domněnek o minulosti ostrova a jeho obyvatel (konkrétně vyvraždění kasty aristokracie a kněžstva, Dlouhouchých, pravděpodobně půl století před příchodem Evropanů).

Dva mladíci z různých kast, Noro a Make, kteří milují dívku Ramanu, se zúčastní tradičního závodu o titul Ptačího muže. Během příprav na závod se vyhrocují dlouho narůstající konflikty: přelidnění, hlad, nespokojenost krátkouchách dělníků, devastace přírodních zdrojů kvůli sochám. Tvůrci přirozeně věnují nejvíce pozornosti rekonstrukci vzniku a dopravy moai podle nejnovějších poznatků praktické archeologie.

Nápadu skloubit populárně vědecký film s dobrodružným příběhem se chopil režisér Kevin Reynolds; na produkci snímku se podílel i známý herec Kevin Costner. Přes všechny snahy (natáčelo se převážně v obtížných podmínkách Velikonočního ostrova - Rapa Nui - a s domorodými neherci, ale také v Chile) a přes nádherné přírodní obrazy však snímek trpí inscenační naivitou.