Rabbit proof Fence
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, drama, životopisný
Délka:
94 min
Motto:
Nejdelší plot na světě...
Země:
Australie, 2002
Historický fakt a ostudná kapitola australské historie o dětech ze smíšených manželství, o "ukradené generaci" Aboriginalců, kteří byli násilně odebíráni z domorodých rodin a v rehabilitačním programu brutálně a zrůdně byrokraticky "převychovány"...

Popis

Historický fakt a ostudná kapitola australské historie o dětech ze smíšených manželství, o "ukradené generaci" Aboriginalců, kteří byli násilně odebíráni z domorodých rodin a v rehabilitačním programu brutálně a zrůdně byrokraticky "převychovány" na bílé.

Filmový příběh je natočen podle skutečné události. Odehrává se v roce 1931. Tři malé míšenky, byly uneseny z domova, aby je ve sběrném táboře připravili pro život mezi "bílými". Statečná Molly se ale rozhodne této budoucnosti vzepřít a společně s Daisy z tábora utečou. Vydají se na nebezpečnou cestu dlouhou 1500 mil, s domorodým stopařem ve službách státu v patách a jen s malou nadějí na přežití před sebou ... "Policajt přišel a vzal Gracie, Daisy a mne, Molly. A dali nás tam. Do tábora. Řekli, že nemáme mámu. Věděla jsem, že nemají pravdu. Utekly jsme. Byla to dlouhá cesta. Bylo nám jasné, že když najdeme plot, ten RABBIT - PROOF FENCE, že se dostaneme domů." K silně emotivnímu dojmu z filmu přispěje i dokumentární závěr.

Film získal řadu nominací a ocenění: Cena publika za nejlepší film v Aspenu. Cena Australského filmového institutu za nejlepší film, hudbu a zvuk.