Proti zdi
Typ:
film
Žánr:
drama, romantický
Délka:
121 min
Motto:
Nejlepší evropský film roku 2004
Země:
Německo/Turecko, 2004
"Můžete skoncovat se životem a nemusíte se přitom zabít" zašeptá doktor. A čtyřicetiletý turecký Němec Cahit, jehož přivedl sebevražedný pokus na psychiatrickou kliniku, ví, co má na mysli: Začít nový život. Jenže tíseň v jeho duši stále pláče po...

Popis

"Můžete skoncovat se životem a nemusíte se přitom zabít" zašeptá doktor. A čtyřicetiletý turecký Němec Cahit, jehož přivedl sebevražedný pokus na psychiatrickou kliniku, ví, co má na mysli: Začít nový život. Jenže tíseň v jeho duši stále pláče po drogách a alkoholu. Potřebuje otupit bolest. Sibel, mladá a hezká příslušnice téže komunity, život miluje. Na řádnou muslimskou dívku ale až příliš. Aby unikla z vězení své konzervativní rodiny, předstírá pokus o sebevraždu. Tím se ale zostudí, nikoliv osvobodí. Může ji zachránit pouze svatba. Požádá Cahita, aby si ji naoko vzal. Ten zdráhavě souhlasí. Možná, aby ji zachránil. Možná, aby v životě udělal jednu věc, která má smysl. Bydlí spolu v jednom bytě, ale tím jejich vztah končí. Ona si užívá svobody. On se schází se svou občasnou přítelkyní. Až se do jeho života po špičkách vkrade láska. Když se Cahit zamiluje do Sibel, objeví novou radost ze života, sílu pokračovat. Sibel se nadále schází s jinými muži. Pak si i ona uvědomí, že Cahita miluje. Už je příliš pozdě: Výbuch žárlivosti končí násilnou smrtí. Cahit se dostane do vězení a Sibel odletí do Turecka. Její srdce, její mysl, její duše jsou stále s Cahitem - ale na jak dlouho?

Tímto syrovým a nekompromisním dramatem se Fatih Akin vrací k filmařským kořenům, ke svému oblíbenému tématu, které mu pomohlo získat třeba bronzového Leoparda na mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu za mimořádný debut "Short Sharp Shock". Strhující herecké výkony Birola Unela a Sibel Kekilliové odrážejí filmařskou energii stejně tak jako naléhavost námětu pramenící z jejich turecko-německého původu.

Film Proti zdi vyhrál řadu cen na festivalech po celém světě, z těch nejdůležitějších pak Zlatého medvěda na Berlínském MFF 2004 a cenu za nejlepší evropský film roku 2004.