Proměny
Typ:
film
Délka:
79 min
Motto:
Čtyři lidé, kteří spolu nemají nic společného. Čtyři osudy, které jsou svedeny dohromady. Čtyři životy, které se mají změnit.
Země:
Česká Republika/Itálie, 2009
Film Proměny natočil pravděpodobně nejmladší český režisér celovečerního filmu všech dob. Vznik filmu připomíná „americký sen“. Talentovaný režisér a kameraman Tomáš Řehořek začal pracovat na filmu v době, kdy mu bylo dvacet let. Jeho práce a...

Popis

Film Proměny natočil pravděpodobně nejmladší český režisér celovečerního filmu všech dob. Vznik filmu připomíná „americký sen“. Talentovaný režisér a kameraman Tomáš Řehořek začal pracovat na filmu v době, kdy mu bylo dvacet let. Jeho práce a první sestřihy byly tak nevšední, že silně oslovily českou filmovou producentku. Víru, že vzniká ojedinělý snímek, sdíleli i producenti v Itálii, distributor a další tvůrci. Hudbu k filmu složil Dejan Pejovic nominovaný Evropskou filmovou akademii v kategorii Evropský hudební skladatel 2007 za hudbu k filmu Gucha! „Dejanovi jsme spolu s čistým střihem filmu poslali několik hudebních námětů, které vznikly vlastně náhodou v malém krámku s hudebninami v Římě. Za pár týdnů jsme si jeli do Bělehradu pro úžasnou hudbu k Proměnám“, říká producentka Nelly Jenčíková.

Proměny vstoupí v dubnu na plátna českých kin v počtu 23 kopií. Režisér Tomáš Řehořek nyní díky Proměnám spolupracuje na očekávaném hororovém filmu „Oko ve zdi“.
Jeden život, jeden osud se má navždy změnit.

Ještě před premiérou v českých kinech se Proměny účastní hlavní soutěže Evropského festivalu nezávislých filmů (ÉCU 2009) v Paříži, Filmové přehlídky Piemonte Movie 2009 a dvou festivalů ve Spojených státech, ve Phoenixu a v Atlantě.

Čtyři lidé, kteří spolu nemají nic společného.
Žena úspěšného muže, které chybí ke štěstí jediné – dítě. Pro jeho získání je schopna udělat téměř cokoliv. Sportovní trenér zasvětil svůj život atletice, nyní je za zenitem a má čas zjistit, co všechno promeškal. Stará žena, žije sama ve velkém prázdném domě, bez lidského kontaktu, který hledá ve vyšších sférách. A konečně mladá matka se dvěma dětmi. Malý plat a drsný život jí nehrají příliš do karet. Bojuje a zápasí, ale možná musí přijít moment, kdy všechno vzdá.

Vizuálně podmanivý film Proměny sleduje čtyři různé postavy, jejichž život se prolíná jen pozvolna a nahodile. Jednotlivé osudy i děj gradují a odvážný koncept filmu směřuje neodvratně až k závěrečnému střetu. Co všechno se musí stát, aby život nebyl takový, jako dřív? Čtyři osudy jsou svedeny dohromady a navždy se změní.

„Chtěl jsem natočit film, který bude obrazově působivý, odlišný od běžné české produkce, a snil jsem o stopáži celovečerního filmu. Nikomu jsem to ale neřekl, protože bych byl za blázna,“ říká Tomáš Řehořek. Nenechal se ale odradit, vypůjčil si jednu z nejdražších digitálních kamer na trhu, a podle mnohých se mu to opravdu povedlo – natočil film, jenž nemá obdoby.

Snímek Proměny, který vznikl v česko-italské koprodukci (MIRACLE FILM Praha a LUMIQ Studios Torino), půjde do kin 30. dubna 2009. Distributorem je společnost Hollywood C. E.