Prokletá Argentina
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama, romantický
Délka:
107 min
Motto:
Teror. Strach. Soucit. Láska.
Země:
USA/Anglie/Španělsko, 2003
Prokletá Argentina je politický thriller a mystický příběh o paměti a představivosti tváří v tvář osobní tragédii po dobu politických nepokojů v Argentině 70. let. Příběh o únosech lidí, uvězněných na základě pochybných obvinění, mučených a...

Popis

Prokletá Argentina je politický thriller a mystický příběh o paměti a představivosti tváří v tvář osobní tragédii po dobu politických nepokojů v Argentině 70. let. Příběh o únosech lidí, uvězněných na základě pochybných obvinění, mučených a zavražděných ve vězeňských celách a mučírnách. Když ženu režiséra dětského divadla, Carlose Ruedy, nečekaně odvede policie, je Carlos rozhodnutý udělat vše, aby ji zachránil. Začne mít záhadné vize a uvědomí si, že má neuvěřitelný dar vidět osudy unesených lidí. Nedokáže však zjistit, co se stalo s jeho vlastní manželkou Cecilií, novinářkou, která psala články o mizení lidí v zemi. Řeči o jeho nadání se rychle rozšíří a začnou k němu chodit lidé, kteří se chtějí dozvědět, co se stalo s jejich milovanými. Osud jeho vlastní manželky se mu však zjevuje jen v krátkých záblescích a nedaří se mu ji najít. O Carlosových schopnostech a pátrání po ženě se však dozví i vláda. Carlos pro ni může znamenat ohrožení, a tak se jeho život ocitne v nebezpečí. Začíná napínavý příběh o vítězství lásky nad krutostí, který nás zavede na kouzelnou a zároveň strašidelnou cestu k jednomu z nejstrašnějších zločinů proti lidstvu.

Argentina, rok 1976. V této hrdé krajině, známé svou uzavřeností před Evropou, svým způsobem života, architekturou, uměním a kulturou, se děje něco nekalého. Něco, co ji navždy změní a nechvalně proslaví - zmizení více než 30 tisíc lidí, z kterých je většina zřejmě mrtva. Tak, jako v mnohých zemích Latinské Ameriky, zmizeli hlavně „intelektuálové“ – novináři, studenti, básníci, politici, aktivisté za lidská práva. Už jen fakt nesouhlasu s činností vlády byl dostatečnou příčinou zmizení. Lidé byli unášení ze svých domovů, prací nebo přímo z ulice. Mnoho z nich bylo mučeno, zmrzačeno a potom propuštěno. To byli ti šťastní, protože většina zmizela navždy bez stopy. Příběh filmu Prokletá Argentina je zpověď muže o osobním utrpení a tragédii celé země.