Zatím šestadvacetidílný seriál natočený v koprodukci britské a kanadské televize v řadě momentů velmi přípomíná úspěšné Dobrodružství kriminalistiky. Vychází z detektivních románů Maureen Jenningsové, které čtenářům představily Williama Murdocha,...

Popis

Zatím šestadvacetidílný seriál natočený v koprodukci britské a kanadské televize v řadě momentů velmi přípomíná úspěšné Dobrodružství kriminalistiky. Vychází z detektivních románů Maureen Jenningsové, které čtenářům představily Williama Murdocha, člena torontské policejní stanice, muže, obdařeného zvláštním druhem přímo vizionářské intuice, a především člověka, jenž na hony předběhl svou dobu. Neboť Murdoch si na rozdíl od mnoha svých policejních kolegů i nadřízených moc dobře uvědomuje význam a váhu všech vědeckých objevů, jimiž konec devatenáctého století doslova překypuje.

Objevů, jejichž použití v kriminalistice najednou otevírá netušené možnosti detektivní práce, vyšetřovacích metod, jejichž použitím lze nad jakoukoliv pochybnost usvědčit pachatele nejrůznějších - i těch nejzávažnějších trestných činů. S obrovskou chutí se tak vrhá do všech dobrodružství, které před něj kriminalistika a jednotlivé případy staví.

Ani Murdoch by ve světě, nepříliš přejícím novotám a pokroku, samozřejmě nemohl pracovat zcela sám. Naštěstí našel víc než schopnou pomocnici v doktorce Ogdenové, patoložce, ochotné vyzkoušet každý, byť na první pohled sebebláznivější Murdochův nápad. (Takovým je například pokus o rekonstrukci podoby člověka z jeho lebky.) A nezapomínejme ani na konstábla Crabtreeho, který se ve svém moderně uvažujícím šéfovi vidí, jednou by chtěl být jako on a zatím mu alespoň spolehlivě sekunduje.

Seriál se v Kanadě stal doslova diváckým hitem a s úspěchem je sledován i v řadě dalších zemích. Velkou zásluhu na přitažlivosti má představitel hlavní role, sympatický Yannick Bisson, jenž zatím u nás není příliš znám