Případ ještě nekončí
Typ:
film
Žánr:
drama, kriminální
Délka:
75 min
Země:
Československo, 1957
Dr. Pánek, pracovník výzkumného ústavu epidemiologie, je odměněn dvaceti tisíci za objevení nového protitetanového sera. Nedobytná pokladna, ve které měl Pánek uschovány peníze a výzkumnou práci, je vypáčena a marně se pátrá po pachateli, který...

Popis

Dr. Pánek, pracovník výzkumného ústavu epidemiologie, je odměněn dvaceti tisíci za objevení nového protitetanového sera. Nedobytná pokladna, ve které měl Pánek uschovány peníze a výzkumnou práci, je vypáčena a marně se pátrá po pachateli, který zcizil pouze peníze. Podezření padá na dr. Kafkovou a dr. Gajdoše, kteří byli v noci v ústavu. Peníze má kasař Chládek, kterého vyšetřující orgány najdou mrtvého. Pomocí otisků na bankovkách a důkladným vyšetřováním se podaří případ objasnit. Celou akci podnikl šofér ústavu, bývalý kasař, který byl pokládán za mrtvého a žil pod falešným jménem. Po válce si obstaral falešný úmrtní list. Jeho bývalý kolega Chládek mu pomohl. Cílem ovšem nebyly peníze, ale ofotografování Pánkových výzkumu. Šofér pak Chládka zabil a peníze mu nastrkal do kapsy a tak se snažil zahladit stopu. Celá jeho akce byla zbytečná, protože Pánkův výzkum byl publikován v odborném časopise. Osobní nedorozumění mezi kolegy v ústavu bylo odstraněno.
Jeden z prvních kriminálních filmů 50. let, v němž darebáctví netropí třídní nepřítel, nýbrž obyčejní zloději. Děj se převážně odehrává na vědeckém pracovišti, odkud byla odcizena vysoká částka peněz, navíc byly ofotografovány výzkumné protokoly. Ač oceníme náznaky autenticity v kresbě prostředí, kriminální zápletka je rozehrána ještě neuměle a naivně.