Příběh dětí a filmu
Typ:
film
Žánr:
dokumentární
Délka:
101 min
Motto:
V malých věcech se mnohdy skrývají velká poznání.
Země:
Anglie, 2013
První celosvětový film o dětech z pohledu globální kinematografie. Velký nadšenec a neuvěřitelný znalec filmu, Mark Cousins, přináší divákům vášnivý a poetický portrét dětských dobrodružství – jeho surrealismus, osamělost, humor, destruktivnost i...

Popis

První celosvětový film o dětech z pohledu globální kinematografie. Velký nadšenec a neuvěřitelný znalec filmu, Mark Cousins, přináší divákům vášnivý a poetický portrét dětských dobrodružství – jeho surrealismus, osamělost, humor, destruktivnost i vznětlivost – představený pomocí 53 filmů z 25 zemí světa. Cousins zahrnul do svého výběru jak filmové klasiky jako E.T. – Mimozemšťan či Červený balónek, tak i desítky téměř neznámých mistrovských kousků (mnoho z nich režírovaly ženy). Stejně jako ve svém monumentálním dokumentu Příběh filmu: Odysea přináší různé myšlenky, se kterými si s lehkou elegancí pohrává, přechází z jednoho filmu do druhého a zkoumá tak různé cesty a podoby dětství, jak je zobrazoval film.

Rok po snímku Příběh filmu: Odysea, 15 hodinovém „maratonu“ mapujícího vývoj filmu od samého začátku po současnost, si Cousins získal uznání kritiků i diváků také díky tomuto dokumentu. Ihned po premiéře v soutěžní sekci Mezinárodního filmového festivalu v Cannes 2013 se nechali filmoví kritici slyšet, že se jedná o „bystrou a pohotovou filmovou esej představující mozaiku klipů, obrazů a okamžiků dětí ve filmech.“ (Peter Bradshaw, The Guardian) Todd McCarthy z Hollywood Reporter zase ocenil Cousinsův „erudovaný a osobitý“ průzkum světa dětí v oblasti filmu.

Příběh dětí a filmu Vám otevře oči. Cousinsův snímek představuje mezník ve filmové historii, který je oslavou dětství i filmů.