Predmestje
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
90 min
Země:
Slovinsko, 2004
Prohlubující se rasová nenávist a zkázonosní osobní běsi učiní ve znepokojivém, černým humorem prodchnutém filmu Periferie ze čtyř dělnických chlápků amorální zrůdy. Obecenstvo dost statečné na to, aby odolalo krátkým brutálním pasážím (není to k...

Popis

Prohlubující se rasová nenávist a zkázonosní osobní běsi učiní ve znepokojivém, černým humorem prodchnutém filmu Periferie ze čtyř dělnických chlápků amorální zrůdy. Obecenstvo dost statečné na to, aby odolalo krátkým brutálním pasážím (není to k smíchu), bude odměněno nesmlouvavě otevřeným zamyšlením nad krutostí povstávající z lidské hlouposti a strachu. Film mrazí svou temnou komikou.

Počínaje Modrým sametem, přes díla Gaspara Noeho a Michaela Hanekeho až k The Machinist, kde všude je kladen důraz na mimořádnou brutalitu, formuje se tady nový žánr, který by mohl být nazván Kino pro otrlého diváka. Stěžejní metaforou pro spisovatele a divadelního režiséra Vinka Möderndorfera, jehož s jistotou natočený debut je adaptací vlastního románu, je duše jakožto morálně zpustlá periferie, z níž se rodí nesmyslná zběsilost.