Pravdivé zpovědi
Typ:
film
Žánr:
drama, kriminální
Délka:
108 min
Země:
USA, 1981
Robert De Niro a Robert Duvall v briskním kriminálním dramatu z Los Angeles 40. let minulého století, kde zločin kráčel ruku v ruce s církví. Pamatujete si na snímek Briana De Palmy Černá Dahlia, který aspiroval na Oscara za nejlepší kameru?...

Popis

Robert De Niro a Robert Duvall v briskním kriminálním dramatu z Los Angeles 40. let minulého století, kde zločin kráčel ruku v ruce s církví.

Pamatujete si na snímek Briana De Palmy Černá Dahlia, který aspiroval na Oscara za nejlepší kameru? Pokud ano, vězte, že slavný režisér rozhodně nebyl první filmař, který se kdy o kauzu vraždy mladé a půvabné herečky Elizabeth Short, přezdívané právě Černá Dahlia, intenzivně zajímal. Přinejmenším jej v roce 1981 předstihl Ulu Grosbard, a to právě snímkem Pravdivé zpovědi, který se krom jiného může pochlubit i vynikajícím obsazením v čele s Robertem De Nirem a Robertem Duvallem. Držitel dvou Oscarů Robert De Niro hraje v této těžké obžalobě korupce v soudobém Los Angeles katolického kněze, otce Dese Spellacyho, který se pravděpodobně stal nepřímým svědkem vraždy dalšího kněze, jenž zemřel v náručí prostitutky. Respektive otec Spellacy byl poslední, kdo jej viděl naživu a hlavně ve společnosti, jež je s největší pravděpodobností za mužovu smrt zodpovědná. A to se také snaží sdělit svému bratrovi, detektivu Tomovi v podání Roberta Duvalla, který byl vyšetřováním případu pověřen. Problém ale je, že oba muži k sobě nechovají zrovna nejvřelejší city. A stejně tak není úplně nejlepší volbou Desova touha nebýt s případem příliš spojován, protože by mu to mohlo uškodit v jeho kněžské dráze. Čím více se ale oba muži do případu zaplétají, tím víc začíná být jasné, že v této věci jde rozhodně o víc než o kariéru. Smrt duchovního je totiž jen vrcholkem ledovce gigantického zločinného spolčení, jež zasahuje i do těch nejvyšších církevně úřednických míst. A ukazuje se, že nejedno Desovo rozhodnutí, vztahující se hlavně k mecenášům, kteří dotují jeho kostel, rozhodně nebylo správné.