Pouť krkonošská
Typ:
film
Žánr:
dokumentární
Délka:
70 min
Motto:
Poutnickou cestou Karla Hynka Máchy pěšky napříč Čechami z Prahy na Sněžku.
Země:
Česká Republika, 2019
Zpráva z devítidenního pěšího putování napříč Čechami, které pravidelně každým rokem na sklonku srpna podniká se svými přáteli historik a teoretik umění Jiří Zemánek. Novodobá pouť je inspirována cestou K. H. Máchy z Prahy na Sněžku, kterou...

Popis

Zpráva z devítidenního pěšího putování napříč Čechami, které pravidelně každým rokem na sklonku srpna podniká se svými přáteli historik a teoretik umění Jiří Zemánek. Novodobá pouť je inspirována cestou K. H. Máchy z Prahy na Sněžku, kterou podnikl se svým přítelem Eduardem Hindlem roku 1833. Ve filmu budeme listovat a číst z originálních deníků K. H. Máchy z toho putování a otevřeme vrcholovou knihu, do které K. H. Mácha učinil zápis v roce 1833.

Vydáváme se na pouť s batohem a lehkou kamerou, abychom se pokusili zachytit autentické zážitky a pocity poutníků – dřinu po cestě i chvíle odpočinku, vrtochy počasí, nocováním pod mosty či pod hvězdným nebem. Máchovské putování není dosud poutí organizovanou ve smyslu zajištěných noclehů nebo pevně daných značených cest – je putováním, jež v sobě nese velký díl nejistoty a náhody.

Dokumentární film připomene divákovi rozmanitost české krajiny, její propojení s literárním světem. Jak je příroda a krajina inspirující pro vnímavého a tvořivého člověka. Jak bylo obohacující putovat českou krajinou pro K. H. Máchu, a je tomu tak i pro dnešního člověka?