Poslední skotský král
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama
Délka:
123 min
Motto:
Okouzlující, fascinující, vražedný
Země:
Velká Británie, 2006
Příběh filmu Poslední skotský král se začíná odvíjet v okamžiku, kdy čerstvě vystudovaný skotský lékař Nicholas Garrigan (James McAvoy) odlétá do Ugandy. Od návštěvy exotické země si slibuje vzrušující zážitky, romantiku a radost z toho, že může...

Popis

Příběh filmu Poslední skotský král se začíná odvíjet v okamžiku, kdy čerstvě vystudovaný skotský lékař Nicholas Garrigan (James McAvoy) odlétá do Ugandy. Od návštěvy exotické země si slibuje vzrušující zážitky, romantiku a radost z toho, že může pomáhat tam, kde jej lidé opravdu potřebují. Krátce po svém příletu je přivolán na místo bizarní nehody - nový prezident Idi Amin naboural se svým Maserati do krávy. Garrigan chaotickou situaci radikálním způsobem vyřeší a svou bezostyšnou přímostí si Amina získá. Amin, který byl už dříve posedlý skotskou historií a kulturou, si Garrigana ihned oblíbí a nabídne mu, aby se stal jeho osobním lékařem.

Je to tak neuvěřitelná nabídka, že ji mladý doktor nemůže odmítnout - a právě v tomto osudovém okamžiku začíná jeho cesta do šokujícího zákulisí jedné z nejstrašnějších hrůzovlád v Africe. Garriganovi nejprve učaruje Aminovo šarmantní vystupování a jeho ambiciózní plán pro Ugandu, nemluvě o jeho vášni pro rychlá auta, krásné ženy a luxusní večírky. Postupem času však Garrigan začne propadat své vlastní touze po moci a stane se diktátorovým důvěrníkem, poradcem a pravou rukou, přičemž je stále častěji svědkem znepokojujících událostí - únosů, vražd a nevýslovných zrůdností, na kterých může mít sám spoluvinu.

Když se ve víru Aminovy vražedné megalomanie konečně pokusí zastavit šílenství, které jej obklopuje, změní se jeho pobyt v zoufalý boj o přežití. Film Poslední skotský král, který byl natočen ve Velké Británii a Ugandě za podpory místních obyvatel, je ojedinělou sondou do světa nemilosrdného diktátora, jenž Ugandě vládnul v 70. letech. Film již získal řadu cen na mezinárodních festivalech a Forest Whitaker je nominován na Zlatý Glóbus.