Konec dvacátých let znamenal pro Josefa von Sternberga vzestup. Poslední komando mu zajistilo u společnosti Paramount výsadní postavení. Drama někdejšího generála carské armády, jenž je osudem degradován do role hollywoodského statisty a dostává...

Popis

Konec dvacátých let znamenal pro Josefa von Sternberga vzestup. Poslední komando mu zajistilo u společnosti Paramount výsadní postavení. Drama někdejšího generála carské armády, jenž je osudem degradován do role hollywoodského statisty a dostává nabídku hrát ve filmu právě carského generála, napsal Ernst Lubitsch. Ten ho však údajně nepovažoval za dost filmové.

Uvedení filmu mělo být původně pozastaveno z obavy vedení studia, že Hollywood je zde vylíčen příliš nelichotivě. Zásahem Otty Khana, jednoho z nejvlivnějších finančníků studia, se film dostal do distribuce a zpětně Paramountu vydobyl během prvního hodnocení Akademie filmového umění a věd prestižní oscarovou nominaci. Emil Jannings se stal prvním nositelem Oscara za mužský herecký výkon v hlavní roli.