Pompeje
Typ:
film
Žánr:
historický, romantický
Délka:
186 min
Země:
Itálie, 2007
"Za Řím a s Římem!" To bylo heslo, jímž se řídili vojáci slavných římských legií v době císaře Vespasiána. Řím byl kvetoucí říší, v níž se dařilo obchodu i uměním a jeho města se skvěla nádherou chrámů, divadel, paláců bohatých patricijů, stejně...

Popis

"Za Řím a s Římem!" To bylo heslo, jímž se řídili vojáci slavných římských legií v době císaře Vespasiána. Řím byl kvetoucí říší, v níž se dařilo obchodu i uměním a jeho města se skvěla nádherou chrámů, divadel, paláců bohatých patricijů, stejně tak jako důmyslností inženýrských staveb. Bojovat za Řím bylo nejčestnějším úkolem urozených mužů. Jedním z nejkrásnějších měst této říše byly tehdy Pompeje.

Rozložené v úrodném údolí Neapolského zálivu, v němž se pro jeho strategickou polohu dařilo obchodu i zemědělství, žily svým všedním životem pod stínem sopky Vesuv. Velitel šesté římské legie Marcus Saverius se právě chystá oženit s krásnou Valérií, když je povolán do dalšího válečného střetnutí za slávu a čest Říma. Diuvirové Chelidon a Meleagros, pověření vládou nad Pompejemi, se zajímají především o svůj blahobyt a rozmařilé večírky a někde v obyčejných domech a ulicích se začínají potkávat první křesťané. Každý žije svůj osud a do výbuchu ničivé sopky mnoho času nezbývá.