Antonie Nováková je chudá vdova po železničáři, matka jediné dcery Milady. Aby jí umožnila dostudovat a mít lepší život než měla ona, je ochotna udělat cokoliv. Přihlásí se tedy na inzerát, kterým si inženýr Domanský hledá spolehlivou hospodyni....

Popis

Antonie Nováková je chudá vdova po železničáři, matka jediné dcery Milady. Aby jí umožnila dostudovat a mít lepší život než měla ona, je ochotna udělat cokoliv. Přihlásí se tedy na inzerát, kterým si inženýr Domanský hledá spolehlivou hospodyni. Při pohovoru v jeho vile vyjde najevo, že Domanský má jednu neobvyklou podmínku. Aby se vyhnul jistým nepříjemnostem, nesmí mít jeho hospodyně děti, rodinu ani žádné další příbuzenstvo.
Antonie, která je ochotná pro dobro své dcery udělat cokoliv, s těžkým srdcem Miladu zapře a je přijata. Její ráznost a dobrosrdečnost se Dopmanskému zalíbí stejně jako jeho častým hostům, které dokáže i přes svůj prostý původ bavit lépe jako nejlepší společnice. Komplikace nastanou v okamžiku, kdy je Domanský jmenován ministrem železnic. Je sice spokojen s tím, jak paní Antonie vede jeho dům, aby však dostál společenským pravidlům, musí si najmout mladou vzdělanou asistentku, která by znala cizí jazyky a dokonale ovládala společenské zvyklosti a pomáhala mu při pracovní a hlavně pak reprezentačních příležitostech. Doporučena je mu mladá dívka, která právě dostudovala s vynikajícími výsledky. Jmenuje se Milada Horáková a je dcerou paní Antonie. Když zjistí, že ji matka zapřela, zlobí se na ni, ale neprozradí jejich vztah. To ovšem vede k dalším komplikacím. Domanský se totiž do Milady zamiluje a rád by si ji vzal. V okamžiku, kdy se již chystá oznámit své zastoupení, však vyjde pravda najevo a rozhněvaný muž obě ženy vyhodí, přesvědčen, že ho chtěly využít kvůli jeho postavení. Jenže to už toho má rázná paní Antonie dost a rozhodne se zakročit.