Americký herec Stanley Tucci získal uznání nezávislým snímkem o dvou italských bratrech, kteří se snaží v Americe 50. let prosadit vybranou italskou kuchyni, Žranice, jejž napsal s bratrancem Josephem Tropianem a režíroval spolu s dlouholetým...

Popis

Americký herec Stanley Tucci získal uznání nezávislým snímkem o dvou italských bratrech, kteří se snaží v Americe 50. let prosadit vybranou italskou kuchyni, Žranice, jejž napsal s bratrancem Josephem Tropianem a režíroval spolu s dlouholetým kamarádem Campbellem Scottem. Vedle řady ocenění (např. Cena za scénář na festivalu Sundance) mu to přineslo i další možnosti režijní práce. Pro svůj samostatný debut Podvodníci (1998) zvolil Tucci polohu bláznivé veselohry, inspirované humorem němé grotesky či crazy komedií 30. let, do nichž je také příběh zasazen.

Hrdiny filmu jsou nezaměstnaní herci Maurice (Oliver Platt) a Arthur (Stanley Tucci), jejichž vzájemná souhra připomíná známou komickou dvojici Laurel a Hardy. Oba protagonisté se marně snaží najít práci, mj. u trudnomyslného divadelního režiséra (v titulcích neuvedený Woody Allen), a když pomluví nabubřelého anglického herce (Alfred Molina), který przní Hamleta, hledají před jeho hněvem útočiště na zaoceánské lodi. Na ní se ovšem vedle už zmíněného herce nachází pestrá snůška dalších podivínských postav - sebevražedný barový zpěvák (Steve Buscemi), sesazená evropská královna (Isabella Rosselliniová), fašistický vrchní stevard (Campbell Scott), gangsterská dvojice vydávající se za francouzské aristokraty (Richard Jenkins a Allison Janneyová), zchudlá vdova s deprimovanou dcerou (Dana Iveyová a Hope Davisová), homosexuální tenista (Billy Connolly), šílený atentátník (Tony Shalhoub) apod. Snímek, jehož zápletka nedává příliš smysl a z něhož nezakrytě čiší nostalgie po starých dobrých časech, slouží především jako přehlídka nahraných veseloherních situací, v nichž osvědčuje své komické vlohy řada známých hereckých představitelů.