Pod jezevčí skálou
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, rodinný
Délka:
75 min
Motto:
Nezapomenutelný Tomáš Holý v 1. části volné trilogie o dobrodružstvích malého Vaška uprostřed šumavské přírody.
Země:
Československo, 1978
Dobrodružství pražského kluka v hájence uprostřed krásné šumavské přírody. Ten kluk se jmenuje Vašek a rodiče jsou nuceni nechat ho nějaký čas u dědy, hajného Straky, který žije sám a svého vnuka vůbec nezná, protože se synem se kdysi rozešel ve...

Popis

Dobrodružství pražského kluka v hájence uprostřed krásné šumavské přírody. Ten kluk se jmenuje Vašek a rodiče jsou nuceni nechat ho nějaký čas u dědy, hajného Straky, který žije sám a svého vnuka vůbec nezná, protože se synem se kdysi rozešel ve zlém a s jeho rodinou se od té doby nestýkal. Ani nyní se mu vůbec nelíbí, že by se měl o vnuka postarat. Však mu také hned první den Vašek téměř podpálí chalupu, když se pokouší vařit vejce. Hajného nelibost však přece jen poněkud usmiřuje Vaška bezprostřednost a jeho zájem o přírodu a zvířata, a tak ho bere na své pochůzky a ukazuje mu les a krásy zimní Šumavy. Při stopování lišky, kdy se Strakův pes nechá strhnout a pronásleduje jezevce až do nory, kde mu jezevec zatarasí zpáteční cestu, aby ho zahubil. Nebezpečné okamžiky, které Vašek se Strakou zažijí při pokusech o záchranu psa nakonec oba přece jen definitivně sblíží.

Pod Jezevčí skálou je dětský film natočený režisérem Václavem Gajerem v roce 1978. Film pojednává o vztahu hajného (Gustáv Valach) zvyklého na samotu a jeho vnuka (Tomáš Holý), kterého mu z města přiveze snacha na prázdniny. Děda moc nadšený není, ale kluk je zvídavý a děda je nakonec rád, že může někomu své zkušenosti předávat.

Jedná se o první části volné trilogie o dobrodružstvích malého Vaška uprostřed šumavské přírody. Následovaly filmy Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem.