Český umělecký film z prostředí dnešní vesnice. Hlavní postavou filmu je Karla Tolarová, dělnice z pražské tiskárny, která přijede na žňovou brigádu do jednotného zemědělského družstva v Běšících právě v kritické době pro družstvo. Zrno na polích...

Popis

Český umělecký film z prostředí dnešní vesnice. Hlavní postavou filmu je Karla Tolarová, dělnice z pražské tiskárny, která přijede na žňovou brigádu do jednotného zemědělského družstva v Běšících právě v kritické době pro družstvo. Zrno na polích je zralé, strojní traktorová stanice nemá pro družstvo potřebné stroje, družstevníci si nedůvěřují, ztrácejí zájem o společnou práci.

Karlina snaha překonat některé překážky a najít poměr k lidem, jimž přijela pomoci, naráží na lhostejnost předsedy družstva Vojtěcha Drátka, na žárlivost jeho ženy Růženy, na nezájem některých družstevníků a na nenávistní odpor u darmošlapa Jouzy Lešťáka a sedláka Slámy. Napjatý počáteční vztah se však vyrovná, Karle se skutečně podaří družstevníkům pomoci. Zrno je včas sklizeno, družstevníci jdou uklidněni, s novou chutí a energií do další práce.