Jestliže byl Vietnam kaňkou na americké historii, tak v březnu ´68 se převrhl rovnou celý kalamář. Americká jednotka tehdy na běžné kontrolní hlídce vkročila do vesnice My Lai, oblasti ovládané Vietcongem. V předešlých týdnech bylo mnoho mužů...

Popis

Jestliže byl Vietnam kaňkou na americké historii, tak v březnu ´68 se převrhl rovnou celý kalamář. Americká jednotka tehdy na běžné kontrolní hlídce vkročila do vesnice My Lai, oblasti ovládané Vietcongem. V předešlých týdnech bylo mnoho mužů roty zmrzačeno nebo zabito a emoce vojáků přesáhly "únosnou mez". Frustrovaní muži z roty Charlie spustili barbarský masakr neozbrojených lidí, při kterém povraždili více než 500 civilistů (podle amerických zdrojů se jednalo o 175 obětí) – děti byly zabíjeny, starci probodáni bajonety, ženy znásilňovány a muži mučeni.

Střelbu do civilistů inicioval velitel pěší čety, William Calley, která vykonávala hlídku. Zastavil jí až zákrok jednoho z pilotů vrtulníku, Hugha Thompsona (Channing Tatum), který pro výstrahu začal střílet těsně nad hlavy Američanů a který později celou událost ohlásil nadřízeným. Vyšetřování případu se ujal generál Williama R. Peerse (Bruce Willis). Příznačné je, že nešlo o ojedinělý incident. Ještě hůře působí fakt, že komunističtí partyzáni, ale i vládní jihovietnamská armáda, se k civilistům chovali s podobnou, pokud ne s ještě větší, krutostí. Jako výsměch zní, že partyzáni, Američané i Jihovietnamci tvrdili, že bojují za demokracii a lidská práva.

Vietnam je noční můrou Ameriky a Oliver Stone je jedním z vypravěčů temného příběhu, kterého se osobně účastnil. Drama Pinkville (název filmu je armádním pojmenováním pro oblast My Lai) je po Četě, Narozen 4. července a Nebe a země už čtvrtým příspěvkem Stonea k této tématice. Jelikož si ale jeho poslední dva chladně přijaté filmy na sebe takřka nevydělaly (World Trade Center a Alexander Veliký), přiklepli mu producenti pouze 40 miliónů dolarů. Natáčet se začne počátkem příštího roku.