„Nechápu, jak mi za rok může být pětačtyřicet, když pořád ještě nevím, čím chci být, až vyrostu.“ Existenciální otázku hlavní hrdinky přetavila režisérka Alice Nellis v originální komedii, jejíž hlavní hrdinka nestihla dospět. Celý příběh...

Popis

„Nechápu, jak mi za rok může být pětačtyřicet, když pořád ještě nevím, čím chci být, až vyrostu.“ Existenciální otázku hlavní hrdinky přetavila režisérka Alice Nellis v originální komedii, jejíž hlavní hrdinka nestihla dospět.

Celý příběh začíná čtyřiačtyřicátými narozeninami Eriky (Ivana Chýlková), která sice nedostane největší kytici, jakou si dovede představit, zato ale pěkné přáníčko od své bývalé švagrové (Zuzana Bydžovská), trapný vzkaz v rozhlasovém pořadu od bývalého manžela (Bob Klepl), krém na vrásky od homosexuálního kamaráda Richarda (Ondřej Sokol) a dárkový striptýz od své nevyzpytatelné matky (Zuzana Kronerová). Přáníčko si doma vystaví, při vzkazu se – ač sama sebe proklíná – dojatě rozpláče a dárkového striptéra jí okamžitě přebere Richard. Takhle vypadá úspěšný život Eriky Oskarové, hvězdy televizního pořadu “Před a po”. Přitom Erika má skoro všechno – vlastní pořad, vyhlášený kadeřnický salón, velký byt s terasou a svobodu, ale s každým přibývajícím rokem víc a víc touží po tom jediném, co nemá – a to je dítě. Erika tedy nastolí plán “Dítě” a pustí se do něj se stejnou vervou, se kterou budovala jak svůj podnik, tak své vlastní já. Jenže některé věci se nalinkovat nedají, například mladičký barman Adam (Vojta Kotek).

S tímhle příběhem má Alice Nellis dlouhodobou zkušenost, komedii podle předlohy skotské dramatičky Lizy Lochhead režírovala v roce 2003 v Divadle Na zábradlí. Na jeho repertoáru se udržela neuvěřitelných sedm let a ještě neuvěřitelnější je, že každé představení bylo vyprodané. „I když jsem točila hru, kterou jsem už leta znala, spousta věcí mě dokázala překvapit a spousta nápadů - hereckých, výtvarných nebo třeba i hudebních přinesla do filmu něco, co jsem si u své psacího stolu vymyslet nemohla,“ říká režisérka. Ta se oproti divadelnímu zpracování rozhodla pro kompletní změnu hereckého obsazení, v němž zbyla jen Zuzana Bydžovská. Ta v divadelní verzi hrála roli, kterou ve filmu převzala právě Ivana Chýlková. "Máme vynikající a zároveň neokoukanou herečku. Ivana je výborná herečka a krásná žena, která má nadhled a humor, který je pro tu postavu potřeba, ten nejde zahrát, tu ironii je potřeba v sobě prostě mít,“ dodává Nellis.