Americký generál Patton proslul za druhé světové války nejen tím, že jeho vojska osvobodila část naší země. Proslul jako vynikající stratég a neobyčejně schopný velitel. V roce 1970 vznikl o této výjimečné osobnosti hraný film s Georgem C....

Popis

Americký generál Patton proslul za druhé světové války nejen tím, že jeho vojska osvobodila část naší země. Proslul jako vynikající stratég a neobyčejně schopný velitel. V roce 1970 vznikl o této výjimečné osobnosti hraný film s Georgem C. Scottem v titulní roli. Na tomto prestižním projektu se vystřídalo několik režisérů, ale i předpokládaných hlavních představitelů.

Poté, co Pattona odmítli ztvárnit napříklar Rod Steiger, Lee Marvin, Robert Mitchum či Burt Lancaster, padla volba právě na Scotta. Režie se nakonec ujal Franklin J. Schaffner. Řada dialogů a zejména pak Pattonových projevů je přesnou reprodukcí jeho skutečných proslovů. Dnešní dokument se však také bude zabývat některými rozdíly mezi filmem a realitou v případě tohoto muže, který měl k jednoznačně kladnému hrdinovi dost daleko.