Patrick
Typ:
film
Žánr:
thriller, sci-fi, horor
Délka:
95 min
Země:
Australie, 2013
Zatímco v kino distribuci řádí aktualizovaná Carrie, na dušičkový speciál Festivalu otrlého diváka zavítá telekinetik od protinožců, který je navíc v posílání svých bližních na onen svět výrazně výkonnější. Mladík Patrick se sice nepotýká s...

Popis

Zatímco v kino distribuci řádí aktualizovaná Carrie, na dušičkový speciál Festivalu otrlého diváka zavítá telekinetik od protinožců, který je navíc v posílání svých bližních na onen svět výrazně výkonnější. Mladík Patrick se sice nepotýká s nepřízní středoškolského prostředí, ale od chvíle, kdy po zavraždění matky a jejího milence upadl do komatu, ani jeho společenský život za moc nestojí. Navíc si z něj zlovolný primář odlehlé psychiatrické kliniky dělá pokusného králíka pro své bizarní experimenty. Kýženou změnu slibuje příchod nové zdravotní sestry Kathy, která na vlastní kůži zjistí, že Patrick není až tak bezmocný, jak na svém lůžku vypadá.

Režie remaku stejnojmenné australské vyvražďovačky se příznačně zhostil Mark Hartley, jenž si udělal jméno dokumentem Kam se hrabe Hollywood, kde glorifikoval fenomén australské brakové produkce sedmdesátých až osmedesátých let. Hartley coby žánrový nadšenec nepojímá předělávku jako pouhou modernizaci, naopak přináší osobitou variaci na premisu originálu. V kulisách jak vystřižených z gotických hororů společnosti Hammer Films se tak odehrává svěže braková podívaná s nervy cepujícími lekačkami i krvavými efekty jak od mistra fyzicky nepříjemných výjevů Lucia Fulciho, které snímá kamera připomínající díla Briana De Palmy.