Jiří Strach je z poslední doby znám jako Lotrando ze Smyckova filmu Lotrando a Zubejda. Jeho filmová kariéra ale začala daleko předtím, například Zdenek Sirový ho v osmdesátých letech obsadil do české kovbojky Cesta na jihozápad. Tentýž režisér...

Popis

Jiří Strach je z poslední doby znám jako Lotrando ze Smyckova filmu Lotrando a Zubejda. Jeho filmová kariéra ale začala daleko předtím, například Zdenek Sirový ho v osmdesátých letech obsadil do české kovbojky Cesta na jihozápad. Tentýž režisér se zapsal výrazně do jeho života jako charismatický pedagog, když se potkali na FAMU. Jirka vystudoval filmovou režii a nyní se do školy vrací sám jako asistent.

Jako mladý režisér si osahává komunikaci s herci, zejména s hereckými bardy, kteří v jeho filmech vystupují. Nemá sice za sebou žádný celovečerní film, ale několik filmů školních a pro televizi. Strach přemýšlí o životě a zjevně nepatří do kategorie namyšlených floutků, kteří chtějí přičichnout ke slávě. Jeho citlivý portrét vytvořil další jeho pedagog, režisér, který sám ho často obsazoval, Karel Smyczek.