Ostrov svaté Heleny
Typ:
film
Žánr:
hudební
Délka:
83 min
Motto:
Muž bez ženy, táta bez dcery, kamarád bez parťáka
Země:
Česká Republika, 2011
Jak vrátit lásku těm, kterým ji dlužíme? Stárnoucí muzikant ze zaoceánských lodí se vydává hledat ztracenou dceru do krajanské vesnice v rumunském Banátu a najde to, co nečeká. Zpěváka Františka obklopuje poslední dobou samý zmar. Jeho někdejší...

Popis

Jak vrátit lásku těm, kterým ji dlužíme? Stárnoucí muzikant ze zaoceánských lodí se vydává hledat ztracenou dceru do krajanské vesnice v rumunském Banátu a najde to, co nečeká.

Zpěváka Františka obklopuje poslední dobou samý zmar. Jeho někdejší sláva a peníze jsou pryč, opouští ho hlas, zdraví i manželka; dcera Helena ho opustila už dávno. Odjela raději do vesnice Svatá Helena, ležící v horách nad Dunajem v dalekém rumunském Banátu, kde učí děti tamní české menšiny, jen aby nemusela poslouchat věčné domácí hádky.

František zůstává sám. Obklopují ho zaprášené vzpomínky na život muzikanta na zaoceánských výletních lodích a v opuštěném bytě je mu společníkem jen pes. Přivydělává si jako dělník v pivovaru a dojíždí za nemocným přítelem, hudebníkem Gustou. Ten mu poradí, aby ženu nechal jít, ale dceru ať neztratí.

A tak se František vydává do tisíc kilometrů vzdálené krajanské vesnice Svatá Helena. Cesta do Banátu, hledání dcery Heleny, která o sobě nedává vědět, setkání s lidmi, kteří žijí v souladu s Bohem a přírodou, to vše nakonec Františka téměř smíří s myšlenkou, které se s přibývajícím věkem bojí - že dožije život ve vyhnanství samoty.

Věci však dostanou nečekaný spád...