Opravdoví kovbojové amerického Západu a jejich cesta dlouhá tisíce mil za snem o panenských pláních Montany... V malém městečku Osamělá Holubice v pustém Texasu vedou malou dobytkářskou společnost dva dlouholetí přátelé, Gus (Robert Duvall) a...

Popis

Opravdoví kovbojové amerického Západu a jejich cesta dlouhá tisíce mil za snem o panenských pláních Montany... V malém městečku Osamělá Holubice v pustém Texasu vedou malou dobytkářskou společnost dva dlouholetí přátelé, Gus (Robert Duvall) a Woodrow (Tommy Lee Jones), kapitáni hraničáři. Po deseti letech se sem vrací jejich starý kamarád Jake (Robert Urich), a jeho vyprávění o dobytkářkém ráji – civilizací nepolíbených pastvinách Montany – se usadí jako brouk v hlavě obou mužů. Spolu s dalšími honáky, včetně jejich dlouholetého přítele a stopaře Deetse (Danny Glover), si opatří stádo dobytka a vydávají se na cestu dlouhou dva a půl tisíce mil do jejich země zaslíbené. S výpravou, nebo lépe řečeno s Jakem, cestuje také ženská ozdoba Osamělé Holubice, a to místní prostitutka Lorena (Diane Laneová), která touží po zcela jiném životě, než jaký doposud měla.

Paralelně se poté odvíjí příběh nesmělého šerifa z městečka Fort Smith v Arkansasu Julye (Chris Cooper), který hledá Jakea kvůli vraždě jeho bratra. Během nepřítomnosti Julye se však jeho žena Elmíra (Glenne Headlyová) rozhodne opustit dům a vrátit se za svým prvním mužem... Čtyřdílná minisérie Osamělá Holubice získala řadu ocenění a mezi nejvýznamnější patří Zlatý glóbus za nejlepší minisérii a za mužský výkon Roberta Duvalla. Samotná literární předloha Larryho McMurtryho z roku 1986 pak získala Pulitzerovu cenu. V dalšího rolích této minisérie se také představí např. Anjelica Hustonová, Frederic Forrest nebo Steve Buscemi.