Operation Libertad
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
92 min
Motto:
Švýcarské dokudrama s nostalgií revolučních a levicově orientovaných 70. let.
Země:
Francie/Švýcarsko/Portugalsko, 2012
Čtvrtý hraný film švýcarského režiséra Nicolase Wadimoffa, v jehož tvorbě najdeme zajímavé dokumentární snímky, se vrací do revolučních 70. let plných vzpoury, nepokojů a teroristických útoků. Film sleduje malou revoluční skupinu mladých lidí,...

Popis

Čtvrtý hraný film švýcarského režiséra Nicolase Wadimoffa, v jehož tvorbě najdeme zajímavé dokumentární snímky, se vrací do revolučních 70. let plných vzpoury, nepokojů a teroristických útoků.

Film sleduje malou revoluční skupinu mladých lidí, kteří si natáčejí různé veřejné akce a demonstrace, aby zaznamenali reakce běžných lidí a obecnou revoluční atmosféru v tehdejší době ve Švýcarsku, a aby poukázali na nekalé praktiky politiků a finančníků. Tato skupina marxistických stoupenců, ale i amatérských filmařů, kteří si říkají GAR (Groupe Armee Revolutionnaire), se připravuje na svou dosud nejnáročnější úkol: unést chilského agenta, proniknout s ním do švýcarské banky nedaleko Curychu a přimět ho k přiznání se k nezákonným vazbám mezi Pinochetovou diktaturou a místními finančními praktikami.

Hned po svém uvedení Wadimoffův film získal nominace na švýcarskou národní cenu Swiss Film Prize v kategoriích nejlepší film, nejlepší scénář a nejlepší herec ve vedlejší roli (Antonio Buíl).