Operace podzim
Typ:
film
Žánr:
thriller
Délka:
90 min
Motto:
Špinavá hra vysoké politiky a brutální vražda kandidáta na portugalského prezidenta.
Země:
Portugalsko, 2012
V New Yorku působící zkušený režisér s portugalskými kořeny, který má na kontě vícero dokumentů, televizních i krátkých filmů i cenami ověnčené hrané snímky jako The Debt (Á Dívida, 1993) či On The Run (Em Fuga, 1999), nabízí divákům snímkem...

Popis

V New Yorku působící zkušený režisér s portugalskými kořeny, který má na kontě vícero dokumentů, televizních i krátkých filmů i cenami ověnčené hrané snímky jako The Debt (Á Dívida, 1993) či On The Run (Em Fuga, 1999), nabízí divákům snímkem Operace Podzim napínavý thriller z prostředí vysoké politiky.

Film je rekonstrukcí politického spiknutí, které vedlo až k vraždě portugalského politika, velitele vzdušných sil a tehdejšího prezidentského kandidáta Humbertoa Delgadoa fašistickou tajnou policií PIDE v únoru 1965 ve španělském městě Villanueva del Fresno na hranici s Portugalskem. Bruno de Almeida se tak jako první filmový režisér dotýká tohoto háklivého a tabuizovaného tématu a inspiruje se skutečnými událostmi okolo spiknutí, které nedávno odhalil vnuk a životopisec zavražděného portugalského generála Frederico Rosa Delgado.

Režisér poctivě sleduje jednotlivé události od příprav vraždy a operace, kterou nazvali Operação: Outono (Operace Podzim) v roce 1964 až po vedení trestního stíhání a odsouzení pachatelů v den vojenského převratu v roce 1974. Převyprávěním příběhu z více hledisek a soustředěním se na více postav režisér vytváří rekonstrukční filmovou mozaiku, založenou na nejdramatičtějších událostech politického násilí v Portugalsku.