Okamžik zlomu
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama, mystery, kriminální
Délka:
108 min
Motto:
Anthony Hopkins v roli Teda Crawforda
Země:
USA/Německo, 2007
Jako dítě jsem na otcově farmě třídil vejce, prohlížel jsem si je v protisvětle a hledal na nich nedokonalosti. Když jsem to dělal vůbec poprvé, řekl mi, abych naražená nebo vadná odkládal do kbelíku pro pekárnu. Když se asi o hodinu později...

Popis

Jako dítě jsem na otcově farmě třídil vejce, prohlížel jsem si je v protisvětle a hledal na nich nedokonalosti. Když jsem to dělal vůbec poprvé, řekl mi, abych naražená nebo vadná odkládal do kbelíku pro pekárnu.

Když se asi o hodinu později vrátil, bylo v kbelíku kolem 300 vajec. Na každém z nich jsem našel nějakou vadu. Ztenčenou skořápku, na vlas tenké praskliny.

Když se díváš pořádně, zjistíš, že všechno má nějakou slabinu. A dříve nebo později to praskne.

- Anthony Hopkins v roli Teda Crawforda

Když Ted Crawford (Anthony Hopkins) zjistí, že jej jeho překrásná a výrazně mladší manželka podvádí s jiným, naplánuje její vraždu… dokonalou vraždu. Na místo činu přijede i policejní vyjednávač, detektiv Rob Nunally (Billy Burke), který jako jediný získá povolení vstoupit do Crawfordovy rezidence. Crawford se k vraždě manželky okamžitě přizná, ale Nunally mu prakticky nevěnuje pozornost, protože si na podlaze všimne své milenky Jennifer – jejíž pravou identitu dosud neznal - v kaluži krve. Ačkoliv má Jennifer několik čistých průstřelů, Nunally zjišťuje, že ještě není mrtvá. Crawford je po svém přiznání okamžitě uvězněn a obžalován – k případu je přidělen mladý asistent okresního prokurátora Willy Beachum (Ryan Gosling), který se úspěšně dere do světa firemního práva.

Nic bohužel není tak jednoduché, jak to zpočátku vypadá. Zůstane Willy světem mocných a aférou s přitažlivou a ambiciózní advokátkou (Rosamund Pike) neovlivněn a nebo případ radikálně zproblematizuje jeho morální kategorie? V závěrečném duelu si Crawford i Willy uvědomí, že jednou zákonitě nastane “okamžik zlomu”, kdy se poruší i ta nejdokonalejší fasáda.