Odstřelovač
Typ:
film
Žánr:
thriller, akční, mystery, kriminální
Délka:
124 min
Motto:
Včerejšek byl o cti. Dnešek je o spravedlnosti...
Země:
USA, 2007
Režisér syrového akčního dramatu Training Day Antoine Fuqua natočil další film z žánrové kategorie, v níž se cítí nejlépe. Hrdinou Odstřelovače je elitní snajpr, který se ocitne v nezáviděníhodné situaci, když je obviněn z pokusu o atentát na...

Popis

Režisér syrového akčního dramatu Training Day Antoine Fuqua natočil další film z žánrové kategorie, v níž se cítí nejlépe. Hrdinou Odstřelovače je elitní snajpr, který se ocitne v nezáviděníhodné situaci, když je obviněn z pokusu o atentát na amerického prezidenta. V nerovném souboji jedince proti systému se Mark Wahlberg vydává ve stopách osamělých bojovníků, kteří museli zužitkovat všechny své schopnosti k tomu, aby v téhle předem prohrané hře přežili a zvítězili.

Bývalý špičkový armádní průzkumník a odstřelovač Bob Lee Swagger pověsil kariéru na hřebík poté, co se stal obětí jednoho obzvlášť nepěkného podrazu organizovaného vyššími místy. Přesto ho na jeho samotě vysoko v horách překvapí penziónovaný plukovník Johnson (Danny Glover), který ho požádá o pomoc. Ve hře je život amerického prezidenta a údajně jen Bobovy mimořádné schopnosti a jeho přesná muška mohou tuto hrozbu eliminovat. S velkou nechutí se do akce zapojí a příliš pozdě zjistí, že se stal obětí podrazu číslo dvě. Z hrdiny, na němž závisel osud celého národa, se tak rázem stává "hlavní postava" novinových titulků, v nichž je označován za osamělého zabijáka, který se pokusil zastřelit hlavu státu. V zoufalém závodu s časem má Bob jedinou naději - zjistit, kdo a proč ho do tohoto komplotu zatáhl. Moc šancí nemá, protože proti němu stojí celá země a na své straně má jen nezkušeného agenta FBI (Michael Pena) a dívku svého zabitého parťáka (Kate Mara).

Čím déle Bob uniká z perfektně připravené pasti, tím je mu jasnější, že v ohrožení není jen jeho život, ale také osud celé Ameriky. "Bob Lee Swagger je postava, která do kin vrací hrdinu formátu Johna Waynea a dalších legendárních westernových klaďasů. Jeho smysl pro spravedlnost dodává tomuto vzrušujícímu konspiračnímu thrilleru lidský rozměr," říká producent filmu Lorenzo di Bonaventura. Hrdinu bestsellerů držitele Pulitzerovy ceny Stephana Huntera označují knižní kritici za "Ramba s mozkem". Mark Wahlberg musel navíc před začátkem natáčení absolvovat intenzivní odstřelovačský trénink a jeho postava je prý díky tomu nejvěrohodnějším představitelem této profese, jaký se kdy objevil na filmovém plátně.