Odsouzené duše
Typ:
film
Žánr:
drama, válečný
Délka:
141 min
Země:
Bulharsko, 1975
Režisér Valo Radev natočil film Odsouzené duše podle stejnojmenného románu Dimitra Dimova, který vznikl na základě spisovatelova ročního pobytu v Madridu v roce 1943. Filmový přepis vyzdvihl především hlavní myšlenku literární předlohy –...

Popis

Režisér Valo Radev natočil film Odsouzené duše podle stejnojmenného románu Dimitra Dimova, který vznikl na základě spisovatelova ročního pobytu v Madridu v roce 1943. Filmový přepis vyzdvihl především hlavní myšlenku literární předlohy – odsouzení dogmatismu a fanatismu.

Film vypráví příběh bohaté Angličanky Fanny Hornové, která ve zmatených dnech občanské války ve Španělsku vzplane obdivnou láskou k jezuitskému knězi a lékaři Herediovi, následuje ho do polní tyfové nemocnice a nakonec ho začne nenávidět pro jeho náboženský fanatismus, který se příliš neliší od fanatismu fašistů. Její citová prohra končí vraždou, z Fanny se stává narkomanka, neschopná opustit zemi, k níž je připoutána tragickým zážitkem.

Režisér jemnými psychologickými vazbami zakotvuje jednotlivé postavy do dramatické epochy španělských dějin, sugestivně vykresluje zhoubnou milostnou vášeň hrdinky příběhu a mrazící bezduchý fanatismus mladého Heredii, jež jsou příznačné pro tyto odsouzené duše. Hlavní roli vytvořila 29letá maďarská herečka Edit Szalaiová, kromě bulharských představitelů se ve filmu setkáme i s českými a sovětskými herci. Scény z Madridu byly realizovány v Praze.

Na XIV. festivalu bulharských hraných filmů ve Varně 1976 získal Valo Radev Cenu za režii a Christo Totev Cenu za kameru, na VI. mezinárodním festivalu filmů Červeného kříže a zdravotnických filmů ve Varně 1975 získal film Zlatou medaili.