Odpad
Typ:
film
Žánr:
thriller, dobrodružný, drama, kriminální
Délka:
115 min
Motto:
Nikdy nevíš, co můžeš najít.
Země:
Německo/Brazilie/Velká Británie, 2014
Odpad (Trash) je nový film režiséra Stephena Daldryho, který má za sebou filmy jako Billy Eliot, Hodiny a Předčítač. Scénář pro změnu napsal Richard Curtis, který stojí za filmy Lásky čas, Láska nebeská, Deník Bridget Jonesové… Příběh tří chlapců...

Popis

Odpad (Trash) je nový film režiséra Stephena Daldryho, který má za sebou filmy jako Billy Eliot, Hodiny a Předčítač. Scénář pro změnu napsal Richard Curtis, který stojí za filmy Lásky čas, Láska nebeská, Deník Bridget Jonesové… Příběh tří chlapců ze slumu Rio de Janeira, kteří se živí prohrabáváním odpadků na obří skládce. Jednoho dne ale najdou něco, co jejich životy nejen zcela změní, ale zároveň něco, co jejich životy ohrozí.


Hrdiny filmu Odpad jsou tři kluci, jejichž domovem je centrální skládka v brazilském Riu. Každý den ji prohledávají v naději, že najdou něco, co jim aspoň na chvíli zlepší život. Netuší, že už ten příští nález jejich životy nenávratně změní. Režisér Stephen Daldry (Hodiny, Billy Elliott) s pomocí asi nejpopulárnějšího britského scenáristy současnosti Richarda Curtise (Láska nebeská, Lásky čas) proměnil světový knižní bestseller Andyho Mulligana v napínavou dobrodružnou pohádku pro dospělé, jíž se nikoli náhodou přezdívá „Milionáři z jihoamerické chatrče“. Tím mimořádným nálezem, který Rafaela, Garda a Rata čeká, je peněženka, která obsahuje zdánlivě nesouvisející změť poznámek, výstřižků a jeden klíč. Když se o ni ale začne zajímat policie a nabídne jako nálezné značnou sumu, uvědomí si, že našli asi něco hodně důležitého. Rozhodnutím nevydat nález do rukou úřadům se vydají na vzrušující a dobrodružnou, ale nebezpečnou cestu, jejíž směr jim bude pomáhat určovat právě obsah peněženky. Ten totiž není standardním nepořádkem, který máme v peněžence všichni, ale důmyslným kódem, jehož rozlousknutí může jednoho vysoce postaveného člověka pořádně klepnout přes prsty. I proto policie rozjela tak usilovné pátrání. I proto jeden detektiv tak usilovně hledá Rafaela, Garda a Rata. Čím blíž jsou k rozluštění záhady, tím je nebezpečí větší. Ostatně, komu by chyběli tři kluci, kteří žijí na skládce?

„Od začátku jsem cítil, že bychom mohli stvořit thriller, který se bude napětím a akcí blížit filmům s Jasonem Bournem,“ říká scenárista Richard Curtis. „Je plný honiček, akce a napětí, přitom se ale neredukuje na klasický souboj mezi dobrem a zlem. V jeho středu jsou tři úžasní kluci. Takové postavy jste na filmovém plátně asi ještě neviděli,“ dodává scenárista.